Logo AZ

1 - 2

fc-utrecht-logo

Overwinning om in te lijsten: FC Utrecht klopt AZ in Alkmaar

FC Utrecht heeft de beste seizoensstart ooit een passend vervolg gegeven. De ploeg van de jarige oefenmeester Ron Jans won vanavond (zondag) in Alkmaar met 1-2 van AZ. Yoann Cathline en Paxten Aaronson deden de wedstrijd in Utrechts voordeel kantelen, nadat Troy Parrott de score had geopend.

Liveblog laatst geupdate om:
29-09-2024 om 23.40

Jans & Aaronson reageren 💬

23.40 uur

“Dat zijn hele mooie cijfers”, reageert Jans op de vijf overwinningen die FC Utrecht dit seizoen heeft geboekt in de eerste zes competitiewedstrijden. “Misschien is het ook wel de meest gelukkige competitiestart allertijden. Ook vandaag hebben we gestreden, hebben we onze momenten gepakt, we zijn weer van een achterstand teruggekomen maar ik denk dat AZ over het geheel de betere ploeg was. Het mooie in het voetbal is dat de betere ploeg niet altijd wint, en hier gaan er maar heel weinig winnen. Ik vond AZ echt goed. Toch zijn we erin geslaagd de drie punten te pakken.”

Bekijk hier de volledige nabeschouwing met Hoofdtrainer Ron Jans en Paxten Aaronson.

📸 AZ - FC Utrecht in beeld

22.15 uur

Niet alleen vanuit de tribunes was het genieten van AZ - FC Utrecht, ook voor de clubfotograaf was het een zalige pot om vast te leggen. 

Een deel van de oogst van vanavond:

📊 Recordstart

22.13 uur

FC Utrecht heeft na 6 wedstrijden nu 16 punten op de teller. Het is voor de tweede keer in de clubgeschiedenis dat de ploeg na 6 Eredivisieduels nog ongeslagen is. De enige keer dat dit eerder lukte, was in 1984/1985. Toen bestond die reeks uit 3 overwinningen en 3 remises.

Nog nooit pakte FC Utrecht, als je alle seizoensstarts omrekent naar het driepuntensysteem, zoveel punten uit de eerste 6 Eredivisiewedstrijden van een jaargang als deze. Het vorige record stond op 13, behaald in de seizoenen 1994/1995, 2004/2005 en 2009/2010.

🇺🇸 De vierde Amerikaan

22.10 uur

Ook Paxten Aaronson schreef vanavond een stukje FC Utrecht-geschiedenis. De treffer die hij aantekende, was zijn eerste namens de Utrechters.

Drie Amerikanen gingen hem voor, als doelpuntenmaker van de FC uit de Domstad: John O'Brien, Juan Agudelo en Taylor Booth.

🇫🇷 Tiende Fransman

22.08 uur

Yoann Cathline maakte vanavond zijn eerste doelpunt namens FC Utrecht. Cathline is de tiende Fransman die namens de Domstedelingen een treffer heeft gemaakt in de Eredivisie. 

Enkele van de indrukwekkende namen op dat fraaie lijstje: Sébastien Haller, Édouard Duplan, David di Tommaso en Didier Martel.

Bravo, Yoann!

📊 Statistieken

22.06 uur

Het belangrijkste, ook om te onthouden: de doelpunten. Die waren er vanavond 3; 1 voor AZ en 2 voor FC Utrecht.

Maar er worden natuurlijk nog veel meer statistieken bijgehouden tijdens een Eredivisiewedstrijd. Een greep uit het aanbod: 

📄 Karakteristieken

22.03 uur

Een wedstrijd om nog lang van na te genieten. En om te onthouden; en dan zeker ook wie er de (hoofd)rollen in speelden. Daarom: de karakteristieken.

AZ - FC Utrecht 1-2 (1-1)
24 Troy Parrott 1-0
32 Yoann Cathline 1-1
55 Paxten Aaronson 1-2

Gele kaarten: Sven Mijnans (AZ), Ole Romeny, Oscar Fraulo (FC Utrecht).

Toeschouwers: 17.500.

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Opstelling AZ:
Rome Jayden Owusu-Oduro; Seiya Maikuma (63. Denso Kasius), Alexandre Penetra, Bruno Martins Indi (76. Maxim Dekker), David Møller Wolfe (86. Lequincio Zeefuik); Jordy Clasie, Peer Koopmeiners (63. Kristijan Belic), Sven Mijnans; Jayden Addai (63. Mayckel Lahdo), Troy Parrott, Ruben van Bommel.

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Siebe Horemans, Mike van der Hoorn, Nick Viergever Souffian El Karouani; Can Bozdogan (46. Paxten Aaronson), Oscar Fraulo, Jens Toornstra (46. Victor Jensen); Ole Romeny (88. Matisse Didden), David Min (76. Noah Ohio), Yoann Cathline (84. Taylor Booth).

📍 Afgelopen!

90

Afgelopen, over, klaar, uit: AZ - FC Utrecht zit erop. FC Utrecht doorstaat een Alkmaarse voetbalstorm in de slotfase en verslaat Alkmaar Zaanstreek in het AFAS Stadion!

🔃 Didden voor Romeny

88

Alweer een wissel - er zal wel heel wat tijd worden bijgetrokken zometeen.

Nu is het FC Utrecht dat een vervanging doorvoert: verdediger Matisse Didden komt voor aanvaller Ole Romeny.

🔃 Zeefuik erin bij AZ

86

Lequincio Zeefuik vervangt David Møller Wolfe bij AZ, dat direct ook een kans krijgt. Na een kiezelharde voorzet van Denso Kasius schiet Alexandre Penetra de bal hard over.

🔃 Booth valt in

84

Nog een wissel in de ploeg van FC Utrecht, waar Taylor Booth de plek overneemt van Yoann Cathline.

💥 Weer twee keer het aluminium

82

Het oog van de naald: nu is het FC Utrecht dat er doorheen kruipt! David Møller Wolfe kopt van dichtbij twee keer achter elkaar tegen de lat. FC Utrecht ontsnapt, precies zoals AZ dat even eerder deed na twee kopballen van Victor Jensen op de lat!

🔃 Ohio komt erin

76

Een vervanging bij FC Utrecht. Een spits voor een spits: Noah Ohio lost David Min af.

Ook een wissel bij AZ: Maxim Dekker voor Bruno Martins Indi.

✌️ Dubbele kans voor Mijnans

74

Een dubbele kans voor Sven Mijnans.

Zijn eerste schot, vanaf een meter of tien, wordt gekeerd door Vasilis Barkas. De bal belandt opnieuw voor de voeten van de AZ'er, die weer uithaalt: net naast.

💥 Twee keer de lat!

72

De lat voorkomt een verdubbeling van de Utrechtse marge. En dat zelfs twee keer!

Victor Jensen kan na een actie van Yoann Cathline koppen: lat. De bal komt opnieuw op het hoofd van de Deen: weer op de lat!

🚀 Van Bommel ver over

65

Een joekel van een kans voor Ruben van Bommel, die de bal krijgt van de zojuist ingevallen Denso Kasius. Na een wat onorthodoxe aanname haalt de AZ-aanvaller uit: hard, maar ook ver over.

Een minuut later is hij opnieuw dreigend: een schot voorlangs. 

🔃 Drie wissels bij AZ

63

Oefenmeester Maarten Martens van AZ grijpt in en vervangt zijn volledige rechterflank.

Denso Kasius, Mayckel Lahdo en Kristijan Belic komen voor Seiya Maikuma, Jayden Addai en Peer Koopmeiners.

⚽️ 1-2!

55

Een doelpunt om in te lijsten!

Voetbal is kunst, bewijst Paxten Aaronson maar eens op een zondagavond in Alkmaar!

Na goed doorzetten van Souffian El Karouani komt de bal bij de Amerikaan. Hij denkt vervolgens niet of nauwelijks, maar dóet gewoon. En hoe. De bal in één keer op de slof, zo de verre hoek in.

AZ 1, FC Utrecht 2!

💥 Mooie aanval, goede kans

54

Een mooie aanval van FC Utrecht, over rechts. Victor Jensen krijgt de bal bij David Min, die al dan niet geïnspireerd door het op de werken van onder anderen Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan gebaseerde shirt dat hij draagt een kunststukje in gedachten heeft. Het levert geen treffer op.

▶️ Twee wissels bij start tweede helft

46

Een dubbele vervanging in het team van de jarige oefenmeester Ron Jans, halverwege.

Victor Jensen lost Jens Toornstra af. En Paxten Aaronson komt voor Can Bozdogan.

⏸️ Rust

45

Het is rust in Alkmaar.

Een ongelukkige 1-0, maar niet lang daarna al een beauty van een 1-1: FC Utrecht en AZ maken er in Noord-Holland een spannende topper van!  

⚽️ 1-1!

32

Wat een poeier!

Wat een uithaal!

Wat een knal! Hard, maar ook geplaatst. Zo de verre hoek in, buiten bereik van Rome Jayden Owusu-Oduro! En de maker ervan? Yoann Cathline. Voor de Fransman is het zijn eerste goal als speler van FC Utrecht. En wat voor een!

De boel weer in balans in Noord-Holland: 1-1!

🟨 Fraulo het boekje in

26

De derde gele kaart van de match is een feit. Oscar Fraulo begaat op het middenveld een overtreding op de watervlugge Jayden Addai. Danny Makkelie trekt geel.

⚽️ 1-0...

24

En nu slaat AZ wel toe. Na een misverstand tussen Mike van der Hoorn en Vasilis Barkas geeft Sven Mijnans de bal een slim zetje. Daardoor belandt het speeltuig voor de voeten van Troy Parrott, die de bal in het verlaten doel schuift: 1-0.

🟨 Mijnans bekeurd

22

Sven Mijnans is door Danny Makkelie op de bon geslingerd. De AZ'er test de kwaliteit van het nieuwe FC Utrecht-shirt van Oscar Fraulo. Het shirt komt ongeschonden uit de strijd, maar Mijnans moet het met een kaart bekopen.

👀 Opnieuw Alkmaars gevaar

20

Weer een kans voor AZ. Ruben van Bommel pakt de bal af van Siebe Horemans. Een schot volgt: Can Bozdogan blokt. In de rebound probeert Jordy Clasie het: naast.

📍 Parrott haalt uit

15

Een eerste AZ-kans doet zich voor: Troy Parrott poeiert met links. De bal gaat naast het Utrechtse doel.

FC Utrecht draagt vandaag voor het eerst het shirt dat onderdeel uitmaakt van het derde tenue.

🟨 Romeny bestraft

6

De eerste kaart van de wedstrijd is geel van kleur en is voor Ole Romeny. De aanvaller van FC Utrecht laat de bal van zijn voet springen, probeert vervolgens met een sliding toch in balbezit te blijven maar raakt daarbij Ruben van Bommel.

▶️ We zijn van start!

1

AZ – FC Utrecht is begonnen. Een kraker! Een duel tussen twee ploegen die ijzersterk aan het Eredivisieseizoen zijn gestart, en allebei nog niet verloren deze jaargang.

Come on FC Utrecht!  

📸 Warming-up

19.45 uur

Terwijl vanuit het uitvak net massaal een verjaardagsliedje werd gezongen voor Ron Jans, draaien de spelers zich warm voor de wedstrijd. Over een kwartier wordt er afgetrapt in Alkmaar. 

📋 De elf van AZ

19.30 uur

Ook de oefenmeester van AZ heeft wat te vieren vandaag: Maarten Martens coacht voor de 100ste keer een wedstrijd in het betaalde voetbal

Dit zijn de spelers die namens Alkmaar Zaanstreek aan de start staan vanavond: Rome Jayden Owusu-Oduro, Bruno Martins Indi, Alexandre Penetra, Peer Koopmeiners, Ruben van Bommel, Jordy Clasie, Troy Parrott, Sven Mijnans, Seiya Maikuma, Jayden Addai, David Møller Wolfe.

📸 Gearriveerd!

19.25 uur

Mooi moment bij het arriveren van de spelersbus van FC Utrecht bij het AFAS Stadion: enkele AZ-supporters grijpen daar direct hun kans om Hoofdtrainer Ron Jans van de Domstedelingen te feliciteren met zijn verjaardag.

De aankomst van de spelers en stafleden in beeld:  

📋 Min en Fraulo terug in de basis

18.45 uur

Dit is ‘m: de opstelling van FC Utrecht voor de uitmatch tegen AZ.

Ten opzichte van de basiself van vorige week, toen Willem II werd verslagen, twee wijzigingen. Op het middenveld staat Oscar Fraulo aan de start in plaats van Alonzo Engwanda. In de aanval begint David Min, die op die plek Noah Ohio aflost.

Voor Fraulo is het zijn eerste basisplaats sinds zijn terugkeer bij FC Utrecht. Min maakt zijn rentree in de basiself, waartoe hij op 24 augustus voor het laatst behoorde.

👀 Rondkijken in Alkmaar

18.15 uur

In het AFAS Stadion, daar moet het vanavond gebeuren voor FC Utrecht. Het is er nu nog rustig, en we maakten er alvast een rondje:

📺 Match Preview

17.00 uur

Zelden was-ie zo XXL als die van deze keer: de Match Preview!

Laat je in 18 minuten onder anderen door aanvoerder Nick Viergever en Hoofdtrainer Ron Jans volledig bijpraten over de kraker van vanavond: AZ – FC Utrecht.

⚽️ Alle drie in actie

15.30

Voor het eerst dit seizoen komen alle drie de profvoetbalteams van FC Utrecht tijdens één weekend in actie. En nog mooi om beurten ook!

Jong FC Utrecht beet vrijdagavond in Zuid-Holland het spits af. Het team van Hoofdtrainer Ivar van Dinteren speelde mede dankzij een fraaie treffer van Rafik El Arguioui met 1-1 gelijk bij ADO Den Haag.

Gistermiddag begon na een lange zomerstop dan eindelijk het nieuwe seizoen voor FC Utrecht Vrouwen. En meteen goed, ook! In Stadion Galgenwaard werd Excelsior Vrouwen geklopt: 2-0, dankzij goals van Nurija van Schoonhoven en Lotje de Keijzer.

Wat zegt jouw glazen bol over het slotstuk van dit FC Utrecht-weekend, vanavond in Alkmaar?

📊 Ohio heeft Haller en Dost in het vizier

14.00 uur

Noah Ohio is met 3 treffers op dit moment FC Utrecht’s topscorer. De laatste 2 spelers met minstens 4 doelpunten in hun eerste 6 Eredivisiewedstrijden voor FC Utrecht waren Sébastien Haller (4, in 2015) en Bas Dost (5, in 2022).

Nog 15 feitjes en weetjes over AZ – FC Utrecht kun je HIER lezen.

📺 Horemans en Cathline blikken vooruit

12.30 uur

Eerder deze week stonden Siebe Horemans en Yoann Cathline voor de microfoon van FC Utrecht TV om vooruit te blikken op het uitduel in Alkmaar.

Bekijk de aflevering, waarin aanvoerster Marthe Munsterman van FC Utrecht Vrouwen te gast is, hier terug:

👕 Nieuw shirt

11.00 uur

Eerder deze week presenteerden FC Utrecht en Castore het derde tenue van FC Utrecht van dit seizoen. Het shirt draagt de naam “Where Art Meets Football” en is geïnspireerd op beroemde Utrechtse kunstenaars zoals Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan.

Geometrische vormen, harmonie, evenwicht, en het gebruik van horizontale en verticale lijnen, zijn kenmerkend voor de kunststroming De Stijl. Deze elementen komen op een gracieuze manier tot uiting in het nieuwe Castore-tricot van FC Utrecht, dat vanavond voor het eerst wordt gedragen tijdens AZ-uit.

Je kunt het shirt HIER aanschaffen.

🎂 Gefeliciteerd, Ron!

09.30 uur

Hoofdtrainer Ron Jans is vandaag jarig. Op zijn verjaardagstaart staan 66 kaarsjes. Proficiat, Ron!

En nu we het dan toch over 29 september hebben: hoe deed FC Utrecht het op die datum eigenlijk, door de jaren heen?

Op de vijftiende verjaardag van Ron Jans: 2-0 winst op Go Ahead Eagles
Op de zestiende verjaardag van Ron Jans: 3-0 winst op Go Ahead Eagles
Op de zevenentwintigste verjaardag van Ron Jans: 1-1 in Utrecht tegen FC Den Bosch
Op de drieëndertigste verjaardag van Ron Jans: 0-0 bij ADO Den Haag
Op de achtendertigste verjaardag van Ron Jans: 2-2 in Utrecht tegen PSV
Op de vierenveertigste verjaardag van Ron Jans: 1-0 winst op Vitesse
Op de vierenvijftigste verjaardag van Ron Jans: 1-2 verlies tegen Vitesse
Op de eenenzestigste verjaardag van Ron Jans: 2-0 winst op Willem II

⚔️ Matchday!

08.00 uur

Zondag is ons daggie!

Vandaag maken 726 supporters van FC Utrecht de reis naar het AFAS Stadion. Voor iedereen die de trip maakt: een goede reis gewenst en tot vanavond!