16 weetjes over AZ - FC Utrecht

27 september 2024

Over Noah Ohio, Troy Parrott, Ron Jans en nog veel meer!

Het slotstuk van de zevende speelronde van dit Eredivisieseizoen: AZ – FC Utrecht. Een vooruitblik op de partij die zondagavond in Alkmaar wordt gespeeld aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

De laatste 3 ontmoetingen in de Eredivisie tussen FC Utrecht en AZ eindigden onbeslist. Het werd 5-5 in Alkmaar in januari 2023, 1-1 in Utrecht in december 2023 en 3-3 in Alkmaar in mei 2024.

Bij het vorige onderlinge duel tussen de Utrechters en de Noord-Hollanders stond het halverwege in Alkmaar 3-0 voor Alkmaar Zaanstreek. Na de break zorgden doelpunten van Othmane Boussaid, Sam Lammers en Victor Jensen ervoor dat het duel uitliep op een gelijkspel.

Van de laatste 6 partijen die FC Utrecht in de Eredivisie speelde tegen AZ won de ploeg uit de Domstad er geen enkele.

FC Utrecht is de ploeg waar AZ de meeste Eredivisiezeges tegen behaalde: 40 stuks. Op dat lijstje staat NAC Breda tweede; dat team werd 35 maal verslagen door AZ in de Eredivisie.

Bij AZ staan, net als vorig seizoen na 6 wedstrijden 16 punten op de teller.

FC Utrecht kwam deze jaargang tot nu toe 5 maal in actie en heeft 13 punten verzameld.

De huidige balans van FC Utrecht na 5 Eredivisieduels (4 overwinningen, 1 gelijkspel) is de beste in de clubhistorie.

FC Utrecht won nog nooit 5 van zijn eerste 6 Eredivisiewedstrijden van een nieuw seizoen.

AZ is de enige ploeg die dit seizoen in de Eredivisie nog geen minuut tegen een achterstand aankeek.

FC Utrecht bleef 1 keer ongeslagen tijdens de eerste 6 wedstrijden van een nieuwe Eredivisiejaargang. Dat was in 1984/1985.

AZ won tot nu toe 699 Eredivisiewedstrijden en aast dus op de zevenhonderdste zege.

Van de laatste 31 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde, verloor de ploeg er 3. Daar staan 12 gelijke spelen en 16 overwinningen tegenover.

Noah Ohio is met 3 treffers op dit moment FC Utrecht’s topscorer. De laatste 2 spelers met minstens 4 doelpunten in hun eerste 6 Eredivisiewedstrijden voor FC Utrecht waren Sébastien Haller (4, in 2015) en Bas Dost (5, in 2022).

Troy Parrott maakte alle 4 zijn Eredivisiegoals namens AZ in de thuispartij tegen sc Heerenveen (9-1). De Ier speelde vorig seizoen met Excelsior 2 keer tegen FC Utrecht en scoorde in die duels niet.

AZ’s Sven Mijnans maakte 16 van zijn 18 Eredivisiegoals in thuiswedstrijden.

Ron Jans is jarig op de dag van de wedstrijd: op zijn taart staan die ochtend 66 kaarsjes. Jans coachte 1 keer eerder een Eredivisiewedstrijd op zijn verjaardag. Toen, in 2007, won hij met FC Groningen met 1-0 van Sparta Rotterdam.