FC Utrecht heeft de eerste stap op weg naar financieel herstel in het seizoen 2012/2013 gezet. Het resultaat zonder transfertransacties (het operationeel resultaat) is met 4 miljoen verbeterd ten opzichte van het seizoen 2011/2012. Een eerste stap, die de komende jaren gevolgd gaat worden door nog meer vooruitgang. Het operationele verlies zakte van 11 miljoen over het seizoen 2011/2012 naar 7 miljoen over het seizoen 2012/2013. Dit is een verbetering van vier miljoen. Wel blijft nog een aanzienlijk negatief resultaat na belasting over. Onderstaand lees je een samenvatting van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag is hier vanaf 18 november te lezen.
Operationeel resultaat
De verbetering van het operationele resultaat van FC Utrecht is toe te schrijven aan stabilisatie van de inkomsten en een aanzienlijke daling van de kosten. Dit is mede tot stand gebracht door een stevig bezuinigingsbeleid, een strakkere begrotingsdiscipline en een scherper commercieel beleid.
De kosten die FC Utrecht in het seizoen 2012/2013 maakte, vielen 4 miljoen lager uit dan het seizoen ervoor. Een belangrijk teken van financieel herstel.
In het seizoen 2012/2013 daalden de totale salariskosten van FC Utrecht met 2 miljoen naar 9,3 miljoen euro, geheel volgens het nieuw opgestelde beleid van de club.
De verbetering van het operationele resultaat valt iets minder hoog uit, dan begroot. Het sportieve succes dat FC Utrecht vorig seizoen boekte, heeft namelijk bijgedragen aan aanzienlijke lasten in de vorm van premies en bonussen, én kosten die gepaard gaan met het spelen van de play-offs. Ook heeft de onverwachte extra werkgeversheffing, de zogeheten crisistaks, nadelige gevolgen gehad. De extra kosten die gemaakt zijn voor de nieuwe statuten en aandelenstructuur is hier eveneens debet aan. Hierbij komt dat de gewenste bezuiniging op salariskosten, door een vertrek van één van de duurdere spelers, niet werd gerealiseerd.
Het komende jaar dalen de totale kosten van FC Utrecht opnieuw. Om dit te kunnen bewerkstelligen worden enkele langlopende afspraken, die in het verleden gemaakt zijn, opengebroken of anders ingevuld. Het vertrek van Jan Wuytens en Nana Asare draagt bij aan een daling van de salariskosten, evenals een mogelijk vertrek van Jacob Mulenga.
De omzet bleef in vergelijking tot het seizoen 2011/2012, in 2012/2013 met 12,9 miljoen euro nagenoeg gelijk. Dit is vooral te danken aan de hogere televisiegelden en opbrengsten uit merchandising. De inkomsten uit sponsoring en ticketing zijn iets teruggelopen. Dit is met name te wijten aan de economische recessie die ook FC Utrecht, het bedrijfsleven en de voetbalsupporter heeft getroffen.
Transferresultaten beïnvloeden eindresultaat
Het operationele resultaat van FC Utrecht is weliswaar met 4 miljoen verbeterd, het resultaat na belasting liep in het seizoen 2012/2013 terug naar 8,5 miljoen. Een jaar eerder was dit nog 4,5 miljoen. In het seizoen 2011/2012 is een positief transferresultaat opgenomen in de jaarrekening, waar in seizoen 2012/2013 sprake is van een negatief transferresultaat (resultaatdeelneming) van 1,4 miljoen euro. Dit is tot stand gekomen na afschrijvingen op spelersfondsen en vervroegde afboekingen op de met flinke verliezen verkochte spelers Alexander Gerndt en Daan Bovenberg. Dit beïnvloedt het uiteindelijke resultaat. De verkoop van Mike van der Hoorn valt niet in het boekjaar 2012/2013, maar in 2013/2014 en is dus niet verwerkt in deze cijfers.
Vermogenspositie
Het aansprakelijk vermogen van FC Utrecht is in het seizoen 2012/2013 licht gestegen ten opzichte van het vorige boekjaar. Dit komt doordat schulden en achtergestelde leningen ter waarde van 10,6 miljoen euro omgezet zijn in agio. Het aansprakelijk vermogen bedraagt nu 1 miljoen euro en bestaat uit een negatief eigen vermogen van 4 miljoen euro en een achtergestelde lening van 5 miljoen euro.
De begroting van FC Utrecht is erop gericht om in 2015/2016 een break-even-resultaat te behalen. De positieve kasstroom die in de daaropvolgende jaren wordt verwacht, als ook de positieve kasstroom als gevolg van noodzakelijke transfers, worden aangewend om leningen af te lossen. De financiële herstructurering van FC Utrecht heeft hoge prioriteit. Belangrijke issues als balansversterking en het verkrijgen van de volledige transferrechten van de spelers heeft hierin prioriteit.
Liquiditeitssteun
Een vijftal individuen met een groot FC Utrecht-hart heeft een positief signaal afgegeven door FC Utrecht liquiditeitssteun te geven. Deze steun in liquiditeit draagt eraan bij dat FC Utrecht niet meer afhankelijk is van één individu in de persoon van Frans van Seumeren. Het betreft een langlopende lening die over meerdere jaren verspreid, terugbetaald dient te worden.
Het is weliswaar geen garantie dat de club financieel uit de problemen is, maar het geeft de mogelijkheid de gezondmaking van de club in een normaal tempo voort te zetten zodat de kwaliteit op het veld mede gewaarborgd blijft. Daarbij ziet de directie van FC Utrecht dit als een teken van vertrouwen van deze mensen in de toekomst van de club. De groep mensen achter FC Utrecht, met alle supporters en sponsors, groeit.
Herstructureren en investeren
In het seizoen 2013/2014, dat op dit moment in volle gang is, gaat FC Utrecht door met de herstructurering waarbij een verbetering van het operationele resultaat het doel is. Met de al ingezette bezuinigingen, de strakkere begrotingsdiscipline en de verwachte stijging van inkomsten is dit haalbaar. Het transferresultaat kan dit proces versnellen of vertragen.
De clubleiding van FC Utrecht heeft de overtuiging dat het businessmodel van de club anders ingericht moet worden om in de toekomst bestaansrecht te hebben. De inkomsten uit de verkoop van stoelen en kaarten alleen, vormen een te smalle basis voor de toekomst. Naast de zeventien tot twintig thuiswedstrijden die FC Utrecht speelt, is het voor de club belangrijk dat ook op andere momenten gedurende het jaar inkomsten worden verworven. Hierbij moeten de uitstraling van de club, het prachtige stadion en de fantastische locatie ervan optimaal worden ingezet en als vliegwiel fungeren. Partners van de club zien dit ook in, waardoor beweging zit in het herzien van grote doorslaggevende contracten die in het verleden werden gesloten.
Het proces van het financieel gezond maken van de club gaat nog minimaal twee tot drie jaar duren. Door dicht bij elkaar te blijven, te geloven in de aanpak en door creatief en betrokken te zijn, is de clubleiding van FC Utrecht ervan overtuigd dat dit gaat lukken.
De directie van FC Utrecht is ervan overtuigd dat de steun van supporters, businessrelaties en andere stakeholders, met het vertrouwen van de Raad van Commissarissen, verwordt tot hetgeen de club behoort te zijn: een uitdagende club met ambities, die meedoet aan de bovenkant van de subtop in de Eredivisie, waar een ieder in de regio trots op mag zijn.
Klik -HIER- voor het financieel jaarverslag.