In de sfeervol aangeklede Leliveldzaal in Stadion Galgenwaard vond dinsdagmiddag een zeer geslaagde businessborrel plaats, waarbij tv-presentator Humberto Tan en een aantal FC Utrecht-spelers die een buitenlands avontuur zijn aangegaan centraal stonden. Het openingswoord was aan algemeen directeur Wilco van Schaik, die de gastsprekers Humberto Tan, Joost Broerse, Pascal Bosschaart, Leen van Steensel en Sander Keller verwelkomde.

Hij lichtte kort de sportieve en zakelijke situatie bij de club op dit moment toe en gaf daarin ook aandacht aan de wedstrijd van komende zondag tegen Heracles Almelo, waarbij de club stilstaat bij de in 2005 overleden speler David di Tommaso. RTV Utrecht-presentator René van den Berg nam vervolgens de microfoon over om de leiding te nemen in het vervolg van het programma.

Vragenvuur
Het programma begon met tv-presentator, schrijver, DJ en kledingontwerper Humberto Tan, die op het podium aan een vragenvuur werd onderworpen. Op enthousiaste en energieke wijze sprak Tan over zijn multifunctionele bestaan. De Eredivisie Live-presentator vertelde over zijn verleden en heden als sportjournalist, maar ook over zijn eigen kledingmerk en hoe dit tot stand is gekomen. Op de vraag wat bij hem op de eerste plaats komt gaf hij ‘mezelf’ als antwoord en legde hij daarbij uit dat hij naar twee dingen streeft in het leven: bevrediging en waardering. Volgens Tan is het belangrijk dat je plezier hebt in alles wat je doet en dat je gewaardeerd wordt door anderen voor je werk.

De ondernemer pur sang, die vanwege zijn vele werkzaamheden maar vier á vijf uur per dag slaapt, legde de aanwezigen zijn filosofie uit over hoe om te gaan met klanten. Volgens Tan is het belangrijk dat je als organisatie je huidige klanten koestert en binnenhoudt. Dit is in zijn ogen nog belangrijker dan het binnenhalen van nieuwe klanten. Alles geven en zorg dragen voor je klanten is volgens hem essentieel.

Dapper
Ook de economische situatie in Nederland en het Nederlands voetbal kwamen aan bod en Tan sprak hierbij over hoe dapper hij het vond van Frans van Seumeren om in deze tijd bij FC Utrecht in te stappen. De mega-deal tussen de Eredivisie en Fox kwam ook ter sprake en Tan schetste een interessant beeld van zijn verwachtingen over hoe de mediawereld rond de voetballerij in de toekomst gaat veranderen. Zo denkt hij persoonlijk dat het één en ander zal veranderen op het gebied van uitzendtijden en vroeg hij zich openlijk af of de vertrouwde samenvattingen op zondag om 19.00 uur in de toekomst blijven voortbestaan.

Spelers in het buitenland
Na het boeiende verhaal van Humberto Tan, namen de voormalig FC Utrecht-spelers de gasten mee in hun verhaal over hun ervaringen als voetballer in het buitenland. Bosschaart vertelde over zijn keuze om voor Sidney FC te voetballen en over het mooie leven als voetballer in Australië. Bij het verhaal van Broerse werd duidelijk dat hij in het begin twijfelde over een carrière in Cyprus vanwege het slechte imago van het eiland, maar dat hij bij de club APOEL Nicosia eigenlijk de andere kant heeft leren kennen. Hij vertelde over zijn sportieve successen met de club in de Champions League en dat hij in Cyprus ‘vrienden voor het leven heeft gemaakt’.

“Soms moet je een gok wagen en dit was een mooie gok”, sprak Leen van Steensel over zijn korte verhuurperiode bij Carl Zeiss Jena, een Duitse club die toen uitkwam in de 2. Bundesliga. Hij maakte een mooie tijd mee in een grote, gezellige studentenstad, maar nadat hij tijdens een wedstrijd een hersenschudding had opgelopen, ging het bergafwaarts en keerde hij uiteindelijk bij Excelsior terug naar Nederland.

Keerzijde
Sander Keller liet in zijn verhaal over zijn carrière bij het Zwitserse Neuchâtel Xamax ook de keerzijde van voetballen in het buitenland naar voren komen. Zo sprak hij over hoe eenzaam hij zich in het begin voelde in zijn hotelkamer en dat hij wel ‘een traan had gelaten’. Ook vertelde hij over het faillissement van de club nadat een nieuwe voorzitter het voor het zeggen kreeg. Keller heeft hierdoor een jaar geen salaris ontvangen bij zijn club en zag zichzelf nog met de andere buitenlandse spelers naar het kantoor van de voorzitter gaan om zijn geld te vragen.

Verbonden
De voetballers kregen tot slot nog de vraag hoe zij nu tegen hun oude club FC Utrecht aankijken en het was mooi om te zien hoe zij zich alle vier nog verbonden voelen met de club. Sander Keller gaf aan dat FC Utrecht echt ‘zijn club’ is geworden en dat hij er nog altijd graag komt. Voor Joost Broerse, die opgroeide in De Bilt, is FC Utrecht altijd al zijn club geweest en hij doorliep zelfs de jeugdopleiding om vervolgens via FC Groningen terug te keren.

Pascal Bosschaart heeft naast FC Utrecht ook voor Feyenoord en ADO Den Haag gespeeld, maar gaf aan dat FC Utrecht bij hem op één staat. Hij kon zich goed herinneren dat hij in 1996 bij FC Utrecht kwam en nog met collectebussen langs de deuren moest om de club te redden. In de jaren daarna speelde hij hier Europees voetbal en won hij twee KNVB-bekers. Ook Leen van Steensel heeft goede herinneringen aan FC Utrecht. “Ik weet nog dat ik als jochie van een dorp naar de grote stad kwam. Ik moest mezelf hier verweren en ben bij FC Utrecht van een jongen een man geworden. Het is nog steeds een prachtige club.”

Netwerkevent
FC Utrecht Business kijkt terug op een zeer geslaagde businessborrel met een leuk en interessant programma. Het volgende en laatste netwerkevent van dit seizoen is op dinsdag 28 mei. ‘Sponsoring: nut of noodzaak?’ is dan het thema. Business Clubleden ontvangen hier binnenkort meer informatie over.