Zuidam over transfermarkt: ‘Met vertrouwen het seizoen tegemoet’

07 september 2024

Technisch Directeur blikt in Café Galgenwaard terug op transferperiode.

Op 2 september 2024 ging de Nederlandse transfermarkt dicht. Reden genoeg voor Café Galgenwaard om Technisch Directeur Jordy Zuidam uit te nodigen. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen ging het onder meer over Ryan Flamingo en Oscar Fraulo.

Een volle studio bij de opnames van Café Galgenwaard deze maand. Presentator Corné in ’t Hout sprak met zomeraanwinst Alonzo Engwanda, assistent-trainer Willem Janssen én Technisch Directeur Jordy Zuidam. Een uitgelezen moment om hem te vragen naar de voorbije transferperiode.

Waar veel collega-clubs nog tot in de late uurtjes bezig waren om transfers te verwezenlijken, had Zuidam een rustige avond. FC Utrecht had de zaken op orde. “Het was vrij rustig voor ons”, beaamt de Technisch Directeur. “Eigenlijk geldt dat voor de complete, laatste week. De reden was eenvoudig: we waren het er over eens dat we het met deze selectie wilden gaan doen. We wilden de groep bij elkaar houden en er hoefden ook geen spelers meer bij.”

“Deze zomer hadden we het geraamte vrij vroeg staan. De deals die we graag wilden maken, waar we natuurlijk al een heel lange periode mee bezig waren, konden we snel afronden. Dat is alleen maar een voordeel.”

Flamingo
In de uitzending van Café Galgenwaard kwamen de nodige transfers ter sprake. De meest in het oog springende was waarschijnlijk die van Ryan Flamingo naar PSV. Zuidam legde uit hoe zo’n deal uiteindelijk tot stand komt.

“Dat zijn hele processen. Je wilt eigenlijk je beste spelers behouden. Tegelijkertijd weten we dat wij, FC Utrecht, transfers nodig hebben. Dat is gewoon een heel belangrijk onderdeel van de club om gezond te worden en te blijven”

De grootste klapper deze zomer werd Flamingo. “Al snel bleek dat er ontzettend veel interesse voor hem was. Dan zit je als club in een goede positie. Wij hebben gezegd: Wij willen goede spelers verkopen, maar wel voor een bedrag dat goed is voor FC Utrecht. We hebben lang gewacht omdat dit bedrag eerste nog niet op tafel lag.”

“Er was veel interesse, maar Ryan wilde graag een stap binnen Nederland maken. PSV had daarin zijn voorkeur. Daar was hij snel duidelijk in. Ik heb aangegeven: Ik gun je die stap, maar ik zit hier ook in de positie dat het niet alleen om gunnen gaat. Er moet ook gewoon een goed bedrag komen. Als jij heel graag naar PSV wilt, dan moet PSV jou ook héél graag willen hebben en dan moeten ze dat ook laten zien. Uiteindelijk waren alle partijen tevreden.”

Fraulo
Presentator In ’t Hout wilde vervolgens alles weten over de inkomende transfers. Hoe het scoutingteam opereert en of het klopt dat FC Utrecht spits Noah Ohio al langere tijd volgt. Hij merkte tevens op dat er steeds vaker Scandinaviërs in Utrecht spelen. Een trend?

“Het is een heel bewuste keuze”, legt Zuidam uit. “We hebben met Jannik Nielsen een scout die uit Denemarken komt. Het is een cultuur die heel dicht bij Nederland ligt. Het zijn jongens die vaak nog haalbaar zijn qua salaris, transfersom. Dat maakt het een heel interessante markt. Ook dat ze snel kunnen integreren in de groep en zo hun waarde kunnen hebben.”

Het stapje naar Oscar Fraulo was snel gemaakt. De scouting van FC Utrecht had de talentvolle middenvelder jarenlang in het vizier, alvorens hij vorig jaar werd gehuurd van Borussia Mönchengladbach. Deze zomer keerde hij wederom op huurbasis terug, nu met een optie tot koop.

“Dat is een jongen die we vanuit de scouting al sinds vijftien-, zestienjarige leeftijd volgen”, vertelt de Technisch Directeur. “Als jeugdspeler hebben we hem meerdere keren naar Utrecht gehaald, hij heeft rondleidingen gekregen. Op dat moment koos hij ervoor naar Borussia Mönchengladbach te gaan. Dat was toen jammer. Maar we hebben zoveel geïnvesteerd in hem en zijn familie dat toen hij vorig jaar verhuurd mocht worden, Oscar zei: Ik wil maar naar één club toe en dat is FC Utrecht. Hij heeft het zo ontzettend naar z’n zin gehad dat hij vanaf dag één in deze voorbereiding alleen maar heeft uitgesproken: ik wil terug. Hij voelt dat hij nog iets goed wil maken, afmaken.”

Café Galgenwaard
In de nieuwste aflevering van Café Galgenwaard nog veel meer uitleg van Jordy Zuidam over het transferbeleid van FC Utrecht. Ook gaat het over het nieuwe leven van assistent-trainer Willem Janssen, de groeipotentie van Alonzo Engwanda en is er een prachtig eerbetoon aan de overleden Frank Zilver. Café Galgenwaard is te zien op ESPN én op het YouTube-kanaal van FC Utrecht.