'Alles geven, maximaal gaan om succesvol te zijn: dat past bij mij'

11 uur geleden

Deze keer aan bod in ‘Hoe is het nu met?’: Ruud Boymans.

Duizenden mensen mooie momenten bezorgen. Dat deed Ruud Boymans als voetballer jarenlang, onder meer namens FC Utrecht, en doet hij nu nog steeds. Maar dan in een heel andere rol: die van organisator van grote evenementen in binnen- en buitenland. Een gesprek met de 35-jarige ondernemer.

Een luide lach aan de andere kant van de lijn. “Hoe het nu is met de spierpijn, vier dagen na de afscheidswedstrijd van Mark van der Maarel? Ja, nu gaat het wel weer. Maar twee dagen geleden kwam ik amper mijn bed uit, haha!” Aan het woord is Ruud Boymans, voormalig beroepsgoalgetter die tijdens de afzwaaipartij van zijn gewezen ploegmakker bewijst dat hij nog altijd beschikt over een neusje voor het doel. Met veel gevoel poeiert hij een bal de hoek in: 1-0! “Mijn knie is nog wel steeds dik, hoor, na dat uurtje voetbal van afgelopen weekend. Een heel aparte ervaring, om na een aantal jaar ineens weer te voelen hoe het is om voetballer te zijn.”

Pijntjes na een match: Boymans (35) heeft het al een jaar of vier niet meer meegemaakt. In 2020 slingert hij zijn kicksen de kast in: klaar met die profloopbaan. De wil om te scoren is er bij de Limburger dan nog altijd. Maar het lichaam? Dat geeft aan dat het niet meer gaat. “Toen Mark me belde en me vroeg om mee te doen in zijn afscheidswedstrijd, moest ik daarom ook wel even nadenken. ‘Oei, ik heb al vier jaar geen bal meer aangeraakt’, was het eerste wat ik dacht.” Maar goed. Als Van der Maarel belt, kún je eigenlijk geen ‘nee’ zeggen, concludeert Boymans na een korte overpeinzing. Dus: hup, weer uit het vet die voetbalschoenen. “Ik was nerveus, voor de wedstrijd. En erop gebrand een goal te maken. Het was super om weer met ploeggenoten van weleer op het veld te staan en die spanning weer te voelen.”

'Het mooiste wat er is'
Zijn rentree in Stadion Galgenwaard bezorgt Boymans kippenvel. Hij scoort, rent, juicht, sleurt, lacht. ‘Kale koppen niet te stoppen, Ruud, Ruud!’ klinkt het vanuit de tribunes. Oude tijden herleven aan het Herculesplein. “Het gevoel van scoren en daarna met de jongens in de kleedkamer nagenieten van een goede wedstrijd: het is het mooiste wat er is”, zegt de spits die door de jaren heen ook de fans van onder meer Fortuna Sittard, VVV-Venlo en Willem II geregeld euforische momenten bezorgt.

Maar dat lichaam, hè. Bonkig en sterk, maar tegelijkertijd kwetsbaar. Daarom stopt Boymans flink wat jaren eerder dan hij zou willen, in 2020, met het spelen van profvoetbal. Om zich vervolgens niet te laten opslokken door het zwarte gat, maar volle vaart vooruit te gaan met een nieuwe carrière en een andere droom. “Met vijf vrienden heb ik een bedrijf opgericht. We zijn in korte tijd heel succesvol geworden in wat we doen: grote evenementen organiseren. Samen reizen we de hele wereld over. Heel gaaf.”

Ondernemen is net als topsport
Boymans praat snel, en met enthousiasme. “Toen ik mijn familie en vrienden vertelde over mijn ondernemersplannen, was het van: ‘Och, daar komt Ruud weer met een idee, hoor!’ Maar ik heb doorgepakt. Ondernemen is net als topsport: alles geven, maximaal gaan om succesvol te zijn. Dat past bij mij.”

“Op kantoor werkt tien man personeel”, zegt festivalorganisator Boymans desgevraagd. “Doorgaans ben ik van maandag tot en met vrijdag van tien uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds op kantoor. Ik stuur het personeel aan, ben bezig met strategische zaken en denk na over toekomstige projecten. Dat is hartstikke leuk om te doen, al blijft het draaien van evenementen het allerleukste. Als je op een feest bent en je ziet dat het goed gaat, dan is dat net als wanneer je een goede wedstrijd speelt: het geeft een kick.”

Voormalig FC Utrecht-goalgetter Boymans is succesvol in zijn nieuwe carrière, maar wil meer – als een spits die na twee treffers te hebben gescoord de jacht inzet op een hattrick. “Mijn gevoel zegt dat er nog heel veel rek in onze onderneming zit”, vertelt Boymans. “Mijn droom? Een groot festival in Nederland organiseren. We willen van 15.000 naar 40.000 bezoekers. We willen actief worden in nog meer landen, en in die landen nog groter worden en alleen maar feesten organiseren met meer dan 10.000 bezoekers. Daar zetten we ons met z’n allen vol voor in.”

'FC Utrecht heel stabiel'
Met een agenda zo vol als die van Boymans, is het geen verrassing dat de oud-spits zelden nog in een voetbalstadion komt. “Maar het voetbal volg ik als supporter absoluut nog, hoor. Zondagavond, zeven uur, Studio Sport met een lekker patatje erbij: heerlijk!”

“FC Utrecht speelt thuis. Ron Jans heeft het goed op de rit. Er staat een sterke selectie, die door Jordy Zuidam goed is samengesteld”, somt Boymans, gevraagd naar zijn voorspelling van FC Utrecht – Willem II, argumenten op die in het voordeel spreken van de Domstedelingen. “FC Utrecht komt heel stabiel op me over. Ik verwacht dat ze gaan winnen!”