FC Utrecht vraagt aandacht voor belang van mentale gezondheid

05 oktober 2024

Eredivisionist omarmt campagne ‘Unbox Jezelf en Unbox een ander’ gericht op jongeren in samenwerking met gemeente Utrecht.

In Utrecht ervaart 1 op de 5 jongeren mentale problemen, vooral in de leeftijdsgroep van 16 tot 25 jaar. FC Utrecht vraagt dezer dagen, in samenwerking met de gemeente Utrecht, aandacht voor het belang van mentale gezondheid door middel van de campagne ‘Unbox Jezelf en Unbox een ander’. De thuispartij tegen RKC Waalwijk vormt het startschot van de campagne.

‘Unbox Jezelf en Unbox een ander’ richt zich op de mentale klachten onder jongeren en wat ze hieraan kunnen doen. Dat het belangrijk is om met leeftijdsgenoten of vertrouwenspersonen te spreken als het even wat minder gaat. Dat het hoort bij het leven en ze hier niet alleen in staan. De campagne richt zich daarnaast op de omgeving van jongeren, met de focus op ouders, leraren, (voetbal)trainers en vrienden.

Via www.utrecht.nl/unboxjezelf worden jongeren gewezen op tips en laagdrempelige vormen van ondersteuning op verschillende locaties in de stad, die erop gericht zijn om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen.

FC Utrecht vraagt rondom het thuisduel met RKC Waalwijk aandacht voor ‘Unbox Jezelf en Unbox een ander’. In aanloop naar de Eredivisiewedstrijd in Stadion Galgenwaard zijn er op verschillende plekken, zowel online als tijdens de line-up van de wedstrijd in het stadion, dozen te zien met geschreven woorden die verschillende mentale klachten weergeven.

"Stress, angst, prestatiedruk, somberheid. Het zijn items die horen bij het leven, maar waar jongeren zo min mogelijk last van zouden moeten hebben. En als het dan wel zo is, dan moeten er mensen in hun directe omgeving zijn die kunnen helpen”, vertelt Algemeen Directeur Thijs van Es van FC Utrecht. “We hopen samen met de gemeente Utrecht het onderwerp aan te kunnen kaarten én uiteindelijk voor deze jongeren het verschil te kunnen maken.”

Om concrete actie te bevorderen, bieden FC Utrecht en de gemeente Utrecht een programma aan in samenwerking met de Play Mental Foundation, waarbij jongeren worden uitgenodigd om open te praten over mentale gezondheid. Maandelijks worden sessies georganiseerd op scholen of sportverenigingen waar jongeren in gesprek kunnen gaan over dit thema (stap over de lijn). De eerste sessie vindt plaats op 10 oktober, de dag van de mentale gezondheid, in Stadion Galgenwaard met een grote groep ROC-studenten.