Oud-medewerker Frank Zilver overleden

25 juli 2024

Voormalig clubfotograaf op 60-jarige leeftijd overleden.

FC Utrecht heeft met grote verslagenheid kennisgenomen van het overlijden van Frank Zilver. De Utrechter overleed vanmorgen op 60-jarige leeftijd. Zilver was jarenlang in diverse functies aan de club uit de Domstad verbonden, onder meer als medewerker van de Fanshop en clubfotograaf. Hij was al geruime tijd ziek.

Wie goed zoekt, kan ze ongetwijfeld vinden: mensen met meer kennis van en passie voor FC Utrecht dan Frank Zilver. Maar daar moet je wel érg goed voor speuren. En dan nog: heel veel zullen het er niet zijn. Frank Zilver is namelijk een clubman pur sang. Zo eentje door wiens aderen rood-wit bloed stroomt. Iemand die best kan genieten van het bezoeken van pak ‘m beet de Sagrada Família of Arc de Triomphe, maar die pas écht in zijn sas is in zijn ‘stadsie’, met de prachtige Dom en het iconische Stadion Galgenwaard: niet alleen de thuisbasis van zijn cluppie, maar ook die van hemzelf.

Want dat is het Herculesplein voor Zilver, jarenlang: een tweede thuis. Als supporter staat hij trouw achter de FC uit zijn geboortestad. Zijn betrokkenheid bij de club gaat zo ver, dat hij zich op enig moment aansluit bij SupportersVereniging FC Utrecht waar hij als vrijwilliger aan de slag gaat. Op den duur komt Zilver in dienst bij FC Utrecht, waar hij als medewerker in de Fanshop talloze praatjes maakt met mede-supporters, voor wie Zilver vaak het eerste aanspreekpunt is bij FC Utrecht. Naar verloop van tijd verruilt Zilver de winkel voor een plek langs de lijn, als clubfotograaf.

In die rol voelt de Utrechter zich als een vis in het water. Hij is het die met de foto’s die hij maakt vele jaren een gezicht aan FC Utrecht geeft. Trainingen, wedstrijden, supportersavonden, contractondertekeningen, maatschappelijke activiteiten, sponsorhappenings: Zilver maakt ze allemaal mee en laat iedereen die FC Utrecht een warm hart toedraagt ervan meegenieten door middel van zijn foto’s. Niet alleen haalt hij voldoening uit het maken van die éne topplaat en het vastleggen van dat allesbepalende moment in een wedstrijd of seizoen, ook geniet hij van het contact met spelers, trainers, stafleden en mede-supporters.

Op kantoor is Zilver vele jaren de pater familias van het mediateam van de club. Voor collega’s is hij een vraagbaak. En aan vermakelijke anekdotes geen gebrek. Ook niet aan grapjes; voornamelijk oneliners. Soms subtiel, soms spijkerhard, altijd typisch Utrechts.

In de rust van de wedstrijd FC Utrecht – FC Emmen, op 28 mei 2023, wordt Zilver op het veld in de bloemetjes gezet en geprezen om zijn jarenlange inzet voor de FC. Hoewel hij liever aan de andere kant van de lens staat, geniet hij van dat moment. ‘Frank Zilver, je bent goud waard’, staat op een spandoek dat op de Zuidtribune wordt uitgerold. Daar is geen woord aan gelogen.  

Ter nagedachtenis aan Frank zal FC Utrecht de oefenduels met RC Lens met rouwbanden spelen. Ook komt er bij de receptie van Stadion Galgenwaard vanaf morgen een condoleanceboek te liggen waarin eenieder tijdens kantooruren een bericht achter kan laten voor Frank en zijn geliefden.