FC Utrecht maakt in slotkwartier verschil tegen FC Schalke 04

19 juli 2024

Utrechters zegevieren in Gelsenkirchen: 0-2.

Voor de tweede keer in een tijdsbestek van nog geen 24 uur heeft FC Utrecht een oefenwedstrijd gewonnen. Nadat gisteren (donderdag) Al-Rayyan SC met 4-1 werd verslagen in Utrecht, waren de Utrechters vanmiddag in Gelsenkirchen met 0-2 te sterk voor FC Schalke 04.

Kijken, mikken, schieten, juichen. Dat klinkt aanmerkelijk eenvoudiger dan het is, maar het is tegelijkertijd precies wat Anthony Descotte in de slotfase van FC Schalke 04 - FC Utrecht doet. De Belgische aanvaller ontvangt de bal van Jens Toornstra, staat vervolgens oog in oog met goalie Ron-Thorben Hoffmann en schiet de bal dan even bekeken als effectief door de benen van de sluitpost. Descotte brengt de stand op 0-2 en beslist daarmee de oefenwedstrijd die wordt gespeeld op veld 2 van de trainingsaccommodatie van FC Schalke 04, waar vanwege een concert van Taylor Swift later die dag in de naastgelegen Veltins Arena geen publiek bij aanwezig mag zijn. 

Ohio opent de score
Daar waar Descotte dertig speelminuten maakt in Gelsenkirchen, zijn er ook spelers van FC Utrecht die er 90 bijschrijven, of 75, of 60, of 45, of 15. Alle vervangingen zijn bij de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans al doorgevoerd, voordat de score wordt geopend. De openingstreffer valt in speelminuut 77. Siebe Horemans vindt Noah Ohio, die effectief uithaalt: 0-1.

Primeur
Een primeur is dankzij de treffers van Ohio en Descotte een feit: winnen van FC Schalke 04, dat doet FC Utrecht immers nog nooit eerder. In Utrecht staan de clubs in 2000 (1-3), 2004 (0-0) en 2007 (1-1) tegenover elkaar en in Gelsenkirchen treffen beide FC’s elkaar in 2022 al eens. Dat onderonsje eindigt in 1-0. Maar van een Duits doelpunt komt het deze keer dus niet. FC Utrecht geeft nauwelijks kansen weg en als dat toch eens gebeurt, staat Vasilis Barkas zijn mannetje.

Bekwaam omgegaan met kansen
Overigens zijn ook aan de andere kant van het veld de kansen niet al te talrijk. Tijdens de eerste helft wordt het voornaamste Utrechtse gevaar gesticht door Miguel Rodríguez en Victor Jensen. Na de break regent het ook geen kansen, maar laat de Utrechtse FC wel zien met de mogelijkheden die het krijgt bekwaam om te gaan.

Volgende opponenten uit Frankrijk en Italië
Na tests tegen teams uit Nederland (USV Elinkwijk), Denemarken (Silkeborg IF), Qatar (Al-Rayyan SC) en Duitsland (FC Schalke 04) kruist FC Utrecht in de volgende oefenwedstrijd de degens met een formatie uit Frankrijk: RC Lens is op zaterdag 27 juli de opponent in een vriendschappelijk duel dat achter gesloten deuren wordt gespeeld. Daarna gaat FC Utrecht op de Italiaanse toer: Venezia FC is op donderdag 1 augustus de tegenstander in Stadion Galgenwaard. De kaartverkoop voor die partij gaat morgen (zaterdag) van start. 

FC Schalke 04 - FC Utrecht 0-2 (0-0)
77 Noah Ohio 0-1
83 Anthony Descotte 0-2

Gele kaart: Janick Bachmann (FC Schalke 04).

Toeschouwers: 0.

Opstelling FC Schalke 04:
Ron-Thorben Hoffmann; Adrian Gantenbein, Tomas Kalas, Ron Schallenberg, Anton Donkor; Paul Seguin; Felipe Sanchez, Janick Bachmann, Kenan Karaman; Moussa Sylla, Emil Højlund.

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Siebe Horemans, Matisse Didden (75. Björn Hardley), Nick Viergever (75. Joshua Mukeh), Souffian El Karouani (75. Nazjir Held); Zidane Iqbal (46. Ivar Jenner, 75. Rafik El Arguioui), Alonzo Engwanda (70. Silas Andersen), Victor Jensen (75. Jens Toornstra); Miguel Rodríguez (46. Adrian Blake, 60. Isac Lidberg), David Min (60. Noah Ohio), Jeppe Okkels (60. Anthony Descotte).

Foto's: FC Schalke 04