Even kennismaken: 7 weetjes over Al-Rayyan SC

18 juli 2024

De ploeg die FC Utrecht vanmiddag (donderdag) treft in Zuilen onder de loep.

Voor de tweede keer deze voorbereiding strijkt FC Utrecht voor het spelen van een oefenwedstrijd neer in Zuilen. Bij USV Elinkwijk is Al-Rayyan SC vanmiddag (donderdag) de tegenstander van de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans. Tijd voor een nadere kennismaking met de sparringpartner van vandaag.

Al-Rayyan SC is een omnisportclub uit Qatar. De club werd in 1967 opgericht. Al-Rayyan SC brengt onder meer een voetbalteam, een basketbalploeg, een tafeltennisequipe en een handbalformatie op de been.

De competitie waarin Al-Rayyan SC uitkomt, heet de Stars League. Dat is de hoogste divisie van Qatar. Al-Rayyan SC pakte acht keer de titel. Alleen Al Sadd veroverde vaker het landskampioenschap in Qatar.

Het Ahmad bin Ali Stadion is de thuisbasis van Al-Rayyan SC. Het bouwwerk biedt plaats aan ruim 45.000 toeschouwers. Tijdens het WK van 2022 werden er zeven wedstrijden gespeeld in het stadion dat tijdens de AFC Asian Cup van 2023 voor nog eens zeven duels als speellocatie fungeerde. Eén van die duels was Indonesië – Irak. In het Ahmad bin Ali Stadion stonden toen de FC Utrecht’ers Ivar Jenner (Indonesië) en Zidane Iqbal (Irak) tegenover elkaar.

Twee van de meest bekende oud-spelers van Al-Rayyan SC zijn Nederlanders: de gebroeders Frank en Ronald de Boer speelden in 2004/2005 voor De Leeuwen, zoals de bijnaam van de club luidt.

Tal van grote namen trokken door de jaren heen het shirt van Al-Rayyan SC aan, onder wie internationals als Afonso Alves, Nilmar (Brazilië), Mario Basler (Duitsland), Ali Benarbia (Algerije), Christophe Dugarry, Steven Nzonzi (Frankrijk), Fernando Hierro (Spanje), Lucho González (Argentinië), Émile Mpenza (België) en Kalu Uche (Nigeria).

De huidige selectie van Al-Rayyan SC herbergt ook de nodige gereputeerde spelers. Wat te denken van de Brazilianen Róger Guedes, Gabriel Pereira, Rodrigo en Thiago Mendes, de Marokkaan Sofiane Boufal, de Portugees André Amaro en de Japanner Shogo Taniguchi.

Afgelopen seizoen eindigde Al-Rayyan SC als tweede in de Stars League. De Leeuwen konden niet voorkomen dat recordkampioen Al-Sadd SC landstitel nummer zeventien bijschreef. Dankzij de tweede plaats in de eindklassering speelt Al-Rayyan SC dit jaar in de AFC Champions League.

Foto: X/Al-Rayyan SC