FC Utrecht gaat samenwerking aan met BrainsFirst

16 februari 2024

Utrechtse FC zet neurowetenschappelijke technologie in bij scouting en selectie van jeugdspelers.

FC Utrecht zet bij de scouting en selectie van jeugdspelers vanaf nu een door BrainsFirst ontwikkeld platform in. Die tool, een combinatie van gamification en geavanceerde neurowetenschappelijke technologie, helpt FC Utrecht bij het krijgen van een nog beter en uitgebreider beeld van de kwaliteiten en capaciteiten van talentvolle spelers. FC Utrecht is daartoe een samenwerking aangegaan met het Nederlandse BrainsFirst.

BrainsFirst is erin geslaagd, aan de hand van onderzoek onder meer dan 10.000 Europese profvoetballers, het tot voor kort ongrijpbaar geachte fenomeen ‘spelintelligentie’ te ontcijferen. Het platform dat door BrainsFirst is ontwikkeld stelt FC Utrecht in staat het voetbalbreinpotentieel van een speler nog beter te beoordelen.

Hoofd Jeugdopleidingen Robin Pronk van FC Utrecht is enthousiast over de samenwerking met BrainsFirst. “We zijn voortdurend op zoek naar relevante innovatie en zien cognitieve data van een toekomstige professionele voetballer als een toegevoegde waarde voor ons”, aldus Pronk. “Wij willen de kwaliteiten en capaciteiten van talentvolle spelers zo compleet mogelijk in beeld hebben en zo goed en vroeg mogelijk begrijpen en inschatten wat de kans is dat talenten voldoen aan de hoge eisen van het professionele voetbal. Het door BrainsFirst ontwikkelde platform helpt ons hierbij.”

BrainsFirst heeft sinds 2014 ervaringen opgedaan met onder meer PSV, Feyenoord, AZ en de KNVB. “We zijn erg enthousiast om nu ook met deze legendarische club samen te werken”, zegt oprichter Eric Castien van BrainsFirst. “Wanneer (jeugd)spelers onze breingames spelen, worden gegevens verzameld en wordt een uniek representatief breinprofiel gemaakt. Iedereen is ergens goed in en ergens minder goed in. De door ons ontwikkelde games geven daarin meer inzicht. Bij talentherkenning wordt vaak de huidige prestatie van een jonge speler als belangrijkste indicator genomen, terwijl dit een sterke bias heeft, zoals fysieke rijpheid. Spelers met een biologisch voordeel op vijftienjarige leeftijd zijn op dat moment misschien beter dan hun teamgenoten. Ze worden vaak gezien als de grote talenten van hun generatie, maar enkele jaren later worden ze meestal fysiek ingehaald door hun leeftijdsgenoten. Door een cognitieve component toe te voegen aan talentherkenning, krijg je als club een beter inzicht of iemand ook op dat gebied voorloopt. Hierdoor kun je het grotere plaatje zien.”