Wie anno 2024 een visitekaartje van Wout Brama in handen krijgt, leest daarop onder meer: Manager in Opleiding. “Maar zie dat maar vooral als een werktitel”, zegt Brama (38). “Het komt erop neer dat ik, nadat ik een punt zette achter mijn spelersloopbaan, meerdere dingen ben gaan doen en ontdekken bij FC Twente. Zoals meelopen met technisch directeur Arnold Bruggink en Jan Streuer, die ook onderdeel uitmaakt van het technisch management. Dat is leuk om te doen en past me ook goed. Daarnaast, en dat is het voornaamste, begeleid ik toptalenten en hun ontwikkeltraject. Dan moet je denken aan jongens van 16 tot en met 21 jaar, die vanuit de FC Twente/Heracles Academie een contract hebben getekend bij FC Twente. Zij bevinden zich in een uitdagende fase van hun loopbaan, waarin ze soms in hoog tempo van team wisselen: dan weer een wedstrijd in Onder 19, dan meedoen met Onder 21, dan bij het eerste elftal, dan op pad met een vertegenwoordigend jeugdteam. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat deze talenten volledig tot wasdom komen.”
Het enthousiasme in zijn stem verraadt dat Brama dat met veel overgave en plezier doet. “Absoluut! Het is een leuke functie, een nieuwe functie ook. Veel ontdekken, dus. De rol komt voort uit hoe ik zelf in de laatste jaren van mijn loopbaan al bezig was met het coachen en helpen van jonge spelers. Voor die talenten ben ik nu een eerste aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon. Het is een rol die ik in principe drie dagen per week vervul, maar in de praktijk worden dat er al snel vier – en dat is helemaal niet erg!”
Altijd reuring
Als middenvelder schopte Brama het tot het Nederlands Elftal, speelde hij 70 partijen voor PEC Zwolle, 22 duels voor het Australische Central Coast Mariners en een verbluffende 402 matchen in de hoofdmacht van FC Twente. En 21 keer trok hij het rood-witte shirt van FC Utrecht aan. “Mijn periode bij FC Utrecht was kort, maar enorm fijn. Ik woonde in de buurt van Sportcomplex Zoudenbalch, waar destijds de trainingen waren. Op de fiets naar de club: heerlijk! En dan werken onder een voor mij vanuit mijn FC Twente-tijd bekende trainer, Erik ten Hag. Enorm leuk, ik wilde ook graag blijven. Totdat ineens dat Australische avontuur zich aandiende. In dat land voetballen was al jaren een droom van mij, als voetbalspeler maar vooral als mens. Toen stond ik dus voor de moeilijke keuze: blijven bij FC Utrecht waar ik het zo goed naar mijn zin had, of naar Australië. Het is dat laatste geworden, maar dat doet niets af aan mijn gevoel voor FC Utrecht: het was een fijne groep, een succesvolle periode, een mooie tijd.”
“FC Utrecht en FC Twente zijn allebei volkse clubs”, vergelijkt Brama de FC’s desgevraagd met elkaar. “Er is altijd reuring. Het grootste verschil is mijns inziens dat FC Twente vooral regionaal is en FC Utrecht meer stads. En op het gebied van jeugdopleidingen zijn er grote verschillen. FC Utrecht heeft een eigen academie en een beloftenteam dat in de Keuken Kampioen Divisie speelt. Dat is geweldig voor de ontwikkeling van jonge talenten. FC Twente runt een gezamenlijke opleiding met Heracles Almelo en heeft een Onder 21-ploeg, die niet in de Eerste Divisie speelt. Maar of het nu om FC Utrecht gaat of om FC Twente: de supporters ervan leven enorm mee met hun clubs. Daar houd ik van. Dat is ook als speler geweldig: dat je uitkomt voor een club die er daadwerkelijk toe doet.”
‘Probeer er zo bewust mogelijk van te genieten’
Volgende week maakt Brama zijn rentree in Stadion Galgenwaard. Hij is één van de spelers die van de partij is bij de afscheidswedstrijd van Mark van der Maarel. Samen met onder anderen Jacob Mulenga, Yassin Ayoub, Cedric van der Gun, Jeroen Verhoeven, Édouard Duplan, Ruud Boymans en Willem Janssen staat Brama dan op het veld. Precies één jaar nadat hij zelf zijn afscheidswedstrijd meemaakte in de Grolsch Veste. “Daar kijk ik nog steeds met een mega positief gevoel op terug”, zegt Brama. “Vooraf waren er toch wat twijfels. Moet ik dat nu wel doen? Wil ik de hele dag wel het middelpunt zijn? Het is vleiend, zo’n afscheidswedstrijd, maar misschien ook wel een beetje ongemakkelijk? Ik besloot het toch te doen. En inmiddels kan ik zeggen dat dat de beste beslissing is die ik had kunnen nemen. Ik heb er intens van genoten. Weer een keer met de jongens van weleer het veld op, en dat iedereen dan de moeite heeft genomen om voor jou naar het stadion te komen: geweldig. Of ik nog een tip heb voor Mark van der Maarel, voor zijn afscheidsduel? Probeer er zo bewust mogelijk van te genieten. Er gebeurt van alles op zo’n dag, en je krijgt heus niet alles mee: maar neem het maximaal in je op en geniet ervan.”
Goed; die afscheidswedstrijd laat nog een week op zich wachten. Drie Eredivisiepunten, die staan zondagmiddag op het spel als FC Utrecht en FC Twente elkaar treffen. “Of ik me aan een voorspelling wil wagen? Laat ik dat maar niet doen, daar ben ik nooit zo goed in, haha! Wat ik hoop, is een enthousiaste wedstrijd met twee ploegen die aanvallend en open voetbal spelen, met veel kansen en goals als resultaat.”