14 weetjes over NAC Breda - FC Utrecht

22 augustus 2024

Over Ole Romeny, Enes Mahmutovic, Ron Jans en nog veel meer.

NAC Breda-uit. Dat is de volgende missie voor het FC Utrecht van Hoofdtrainer Ron Jans. Een vooruitblik op de pot van zaterdag aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht en NAC Breda staan zaterdag voor de 75ste keer tegenover elkaar in de Eredivisie. De ploegen houden elkaar nagenoeg volledig in balans: 29 maal wonnen de Utrechters, 27 keer zegevierden de Bredanaars en 18 duels eindigen onbeslist.

De laatste keer dat FC Utrecht en NAC Breda elkaar in de Eredivisie troffen, was in het seizoen 2018/2019. De Utrechters wonnen toen beide onderonsjes: 2-1 in Stadion Galgenwaard, 0-4 in het Rat Verlegh Stadion.

Die 0-4 zege ontstond dankzij doelpunten van Jean-Christophe Bahebeck (2), Simon Gustafson en Willem Janssen.

De laatste keer dat FC Utrecht in de Eredivisie van NAC Breda verloor, was in december 2017. In Breda werd het toen 3-1. Cyriel Dessers scoorde namens de Utrechtse FC, maar door treffers van Pablo Marí, Thierry Ambrose en Angelino bleven de punten toen in Noord-Brabant.

NAC Breda begon dit seizoen met een 4-1 nederlaag op bezoek bij promovendus FC Groningen en herpakte zich afgelopen week door op eigen veld met 2-1 te winnen van Ajax.

FC Utrecht begon de jaargang met een 1-0 zege op PEC Zwolle en speelde afgelopen weekend in Friesland met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen.

Ole Romeny maakte dit seizoen beide Utrechtse Eredivisiegoals.

Romeny is de eerste FC Utrecht-speler met een treffer in speelronde 1 én 2 van een nieuw Eredivisieseizoen sinds Cyriel Dessers in 2017/2018. De reeks van Dessers eindigde toen tijdens de derde speeldag.

Romeny kan de eerste FC Utrecht-speler worden met een doelpunt in speelronde 1, 2 én 3 van een nieuwe Eredivisiejaargang sinds Sébastien Haller in 2015/2016.

Van de laatste 8 Eredivisie-overwinningen die NAC Breda bijschreef, werden er 7 geboekt in het Rat Verlegh Stadion.

FC Utrecht won geen van zijn laatste 7 Eredivisiewedstrijden die op zaterdag werden gespeeld, inclusief remises in de laatste 5 gevallen: 0-0, 1-1, 1-1, 1-1, 1-1.

NAC Breda was trefzeker in elk van zijn laatste 23 wedstrijden in alle competities.

Voor FC Utrecht’s Hoofdtrainer Ron Jans wordt het zijn 25ste wedstrijd tegen NAC Breda. Jans versloeg de Brabanders 12 keer, werd er 5 keer door geklopt en speelde er 7 keer gelijk tegen. De eerste uitwedstrijd van Jans als coach in de Eredivisie was in november 2002 met FC Groningen tegen NAC Breda. Dat duel eindigde in 1-1.

Bij NAC Breda keert Enes Mahmutovic terug van een schorsing. De international van Luxemburg kreeg tijdens speelronde 1 bij zijn debuut voor NAC Breda na 5 minuten en 53 seconden een rode kaart.