14 weetjes over FC Utrecht - PEC Zwolle

08 augustus 2024

Over Jens Toornstra, Ron Jans, Siebe Horemans en nog veel meer.

Eredivisieseizoen 2024/2025 begint voor FC Utrecht met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Een vooruitblik op het duel met de Blauwvingers aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht – PEC Zwolle was afgelopen seizoen een partij met twee gezichten. Na een niet al te verheffende eerste helft (ruststand: 0-0) regende het na de break doelpunten: 5 voor de Utrechters, 1 voor de Zwollenaren.

Van de laatste 8 thuiswedstrijden die FC Utrecht in de Eredivisie tegen PEC Zwolle speelde, won de ploeg uit de Domstad er 7.

De laatste keer dat de blauw-witten uit Overijssel een Eredivisieduel wonnen in Stadion Galgenwaard werden ze getraind door Ron Jans. In februari 2015 werd het 0-2 en maakten Thomas Lam en Stef Nijland de Zwolse goals.

FC Utrecht – PEC Zwolle wordt, vanwege een straf van de gemeente Utrecht, in een leeg Stadion Galgenwaard gespeeld. In de coronaperiode speelden de Utrechters 20 Eredivisiepartijen in een leeg stadion. Daarvan werden er 6 gewonnen.

PEC Zwolle eindigde afgelopen seizoen als twaalfde in de Eredivisie. Daarmee waren de Zwollenaren de hoogst geklasseerde ploeg van alle promovendi; Heracles Almelo werd dertiende, Almere City FC finishte op plek 14.

FC Utrecht begint voor het eerst sinds 2008/2009 aan een Eredivisieseizoen zonder Mark van der Maarel in de selectie. De oud-verdediger kwam 397 keer in actie voor de Domstedelingen en zette na de afgelopen jaargang een punt achter zijn carrière.

Van de laatste 14 Eredivisiewedstrijden die PEC Zwolle afgelopen seizoen speelde, won de ploeg uit Overijssel er 2. Alleen degradanten Excelsior en FC Volendam verzamelden tijdens de laatste 14 speelrondes van de afgelopen jaargang minder punten dan de ploeg uit Zwolle.

Jens Toornstra speelde de meeste Eredivisiewedstrijden van alle huidige Eredivisiespelers: 445. De FC Utrecht’er is bovendien de enige huidige Eredivisiespeler met en goal in elk van de laatste 14 Eredivisieseizoenen.

Toornstra kan de eerste speler worden die trefzeker is in 15 Eredivisiejaargangen op rij, sinds Willy van der Kerkhof in de periode 1970/1971 – 1984/1985.

PEC Zwolle begon elk van zijn laatste 5 seizoenen in de Eredivisie met een nederlaag.

FC Utrecht’s Nick Viergever is de enige huidige Eredivisiespeler die speelminuten maakte in elk van de laatste 16 Eredivisiejaargangen.

FC Utrecht-verdediger Siebe Horemans is samen met RKC Waalwijk-speler Julian Lelieveld de enige veldspeler die in de voorbije 2 Eredivisiecampagnes in alle 68 speelrondes speelminuten maakte. Horemans kwam in elk van die 68 duels uit voor Excelsior.

Ron Jans begint aan zijn negentiende seizoen als trainer in de Eredivisie. Alleen Bert Jacobs (23) en Han Berger (20) bereikten ooit eerder dat aantal.

De in Zwolle geboren Jans was als speler 6 seizoenen actief voor de club uit zijn geboortestad en keerde er in 2013 terug als trainer. Met PEC Zwolle won Jans zowel de KNVB Beker als de Johan Cruijff Schaal.