Eshly Bakker benut penalty en bezorgt FC Utrecht Vrouwen derde driepunter

01 oktober 2023

FC Utrecht Vrouwen wint met 1-0 van sc Heerenveen Vrouwen

Op het Utrechtse Sportcomplex Zoudenbalch stond vanmiddag (zondag) de derde eredivisiewedstrijd van FC Utrecht Vrouwen op het programma. Het vrouwenteam van sc Heerenveen kwam op bezoek in de Domstad. Bijna de hele wedstrijd had het team van hoofdtrainer Linda Helbling de overhand, maar toch werd het in de slotfase steeds spannender of de 1-0 voorsprong genoeg zou blijven voor winst. De raak geschoten penalty van Eshly Bakker bleek uiteindelijk voldoende om voor de derde keer op rij een overwinning in de Azerion Vrouwen Eredivisie te vieren.

Na amper een kwartier gespeeld te hebben, dreigt Lotje de Keijzer met een kans in het strafschopgebied. Tot een schot komt zij niet, want ze wordt neergehaald door Schouwstra, een middenveldster van sc Heerenveen. Dit moment ontgaat scheidsrechter Robin Brinkman niet. Brinkman kan niet anders dan de bal op de penaltystip leggen en een gele kaart trekken voor Schouwstra. Eshly Bakker mag de strafschop namens de Utrechtse vrouwen nemen en schiet de bal links onderin binnen. FC Utrecht Vrouwen staat na 19 minuten op voorsprong.

Veel balbezit FC Utrecht Vrouwen, maar weinig kansen
De gehele eerste helft hebben de vrouwen van de Utrechtse FC veel meer balbezit en komen zij nauwelijks onder druk te staan. Af en toe probeert sc Heerenveen gevaarlijk te worden door de bal ver vooruit te schieten, maar hier ontstaan bijna geen kansen door. Ondanks het feit dat FC Utrecht Vrouwen meer balbezit heeft, komt de keepster van sc Heerenveen niet meer in de problemen. Met 1-0 voorsprong gaat FC Utrecht Vrouwen de rust in.

Grote kansen aan beide kanten na rust
Het is maar goed dat de supporters op Sportcomplex Zoudenbalch snel hun plekje in de zon terugvinden, want direct na rust zijn er voor beide teams grote kansen. Keepster Puck Louwes, de vrouw die tijdens deze wedstrijd haar debuut maakt voor FC Utrecht Vrouwen in de eredivisie, redt haar team door een schot van sc Heerenveen Vrouwen tegen te houden. Het gevaar is nog niet meteen weg, maar ook de rebound wordt gestopt. Deze keer werpt Amber Visscher zich voor de bal, waardoor zij knap een tegendoelpunt voorkomt. Kort na de sterke dreiging van sc Heerenveen Vrouwen, zorgt Tami Groenendijk ervoor dat de supporters opnieuw op het puntje van hun stoel gaan zitten. Haar schot van buiten het zestienmetergebied gaat net over de linker kruising heen.

Een tweede doelpunt hangt in de lucht
Tien minuten na rust hangt er weer een doelpunt in de lucht. Ilse van der Zanden neemt een korte corner en na een mooi een-tweetje met Dieke van Straten schiet Van der Zanden de bal op goal. Helaas belandt de bal op het dak van de goal en lukt het niet om de mooie aanval te belonen. Een paar minuten later maakt een speelster aan de Friese zijde een overtreding op 24 meter afstand van het doel. Dieke van Straten neemt plaats achter de bal en schiet de vrije trap van verre afstand op de lat. De speelsters van FC Utrecht dringen steeds meer aan tot een tweede doelpunt en sc Heerenveen komt nauwelijks nog aan de bal. Toch mogen alle kansen niet baten, want de bal valt niet nog een keer achter keepster Jasmijn Resink.

Slordigheden in de slotfase
Met nog twintig minuten op de klok en een kleine achterstand, is er voor de vrouwen van sc Heerenveen nog alles mogelijk. Tegelijkertijd wordt FC Utrecht Vrouwen slordiger in het eigen spel. Dit leidt een kwartier voor het einde van de wedstrijd nog tot een dreigend schot van sc Heerenveen, maar de bal belandt op het dak van het doel van keepster Louwes. Tijdens de zes minuten blessuretijd blijft het spannend of FC Utrecht Vrouwen de voorsprong kan verdedigen, maar na het laatste fluitsignaal staat er nog altijd 1-0 op het scoreboard. Met een clean sheet en opnieuw drie punten blijft het team van hoofdtrainer Linda Helbling aan kop staan in de Azerion Vrouwen Eredivisie.