Ongeveer één op de zeven kinderen heeft een chronische ziekte, waardoor deze kinderen vaak een verminderde conditie hebben. Zij kunnen daardoor niet mee met hun leeftijdsgenoten tijdens reguliere sporttrainingen, bijvoorbeeld bij de plaatselijke voetbal-, hockey- of volleybalvereniging. Trainers hebben vaak niet de tijd, kennis en kunde om hen de aandacht te bieden die zij nodig hebben om de achterstand in te halen.
Gevolg is dat veel chronisch zieke kinderen minder sporten of stoppen met sporten, terwijl dit juist voor hen zo belangrijk is. In beweging blijven houdt de (fysieke en mentale) conditie, de (motorische) vaardigheden op niveau en maakt spieren en botten sterker. Hierdoor raken de kinderen minder afhankelijk van de zorg van anderen, is de kans op complicaties kleiner en kunnen ze sneller weer naar huis.
Sport op maat voor ieder kind
FC Utrecht maakt het mogelijk deze kwetsbare groep structureel te laten trainen en, eenmaal verbeterd in conditie, succesvol te laten deelnemen aan de reguliere sport in Nederland. Als hun conditie na enige tijd op een hoger niveau is, kunnen zij beter aansluiten bij hun leeftijdsgenootjes. Juist regelmatig in beweging zijn, het gevoel hebben dat je ergens bij hoort, plezier maken en op eigen niveau kunnen presteren draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen op sociaal, mentaal en fysiek vlak. FC Utrecht vindt het belangrijk dat alle kinderen kunnen sporten en stimuleert daarom jeugd om in beweging te komen. Initiatieven waarmee kinderen uit de regio structureel geholpen worden met passend sportaanbod.
Sinds mei van dit jaar trainen kinderen van zeven tot en met elf jaar, patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), wekelijks op Sportcomplex Zoudenbalch, pal naast Stadion Galgenwaard. De trainingen worden geleid door een ervaren voetbaltrainer van de FC Utrecht Experience. De trainer heeft met de artsen de medische situatie besproken en stimuleert de kinderen tijdens de trainingen, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van elk kind.
Partners van het project
Het project is een samenwerking tussen FC Utrecht, het WKZ en Ubuntu Sport. Hen bindt het gemeenschappelijke doel om kinderen de kracht van sport te laten ervaren. Het project wordt financieel gesteund door het Nike Community Impact Fund, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De huidige generatie is de minst actieve in de geschiedenis met helaas een onevenredig grote impact op kwetsbare groepen. Het Nike Community Impact Fund steunt projecten die kwetsbare jongeren aanmoedigen om hun volledige potentieel te bereiken door middel van sport en spel.
"We zijn blij te kunnen melden dat FC Utrecht via het Nike Community Impact Fund financiële steun heeft ontvangen voor het leveren van spel, sport en lichaamsbeweging ter bevordering van een actieve en inclusieve gemeenschap. Het maakt immers deel uit van ons gezamenlijke doel om sport en spel toegankelijker te maken, met name voor kwetsbare groepen", aldus de Koning Boudewijnstichting.