De Utrechtse zanger Martin van Doorn opende de tweede editie van de FC Utrecht Herdenkingsdienst met een prachtige vertolking van ‘Als de morgen nooit meer komt’, op de melodie van het bekende ‘If tomorrow never comes’ van Ronan Keating.
“Wat een mooie plek is dit toch voor FC Utrecht-supporters geworden”, opende voorzitter Teun den Hartog van SupportersVereniging FC Utrecht zijn toespraak, doelend op het FC Utrecht strooiveld bij Daelwijck, waar de bijeenkomst werd gehouden. “Je kan hier in alle rust nog eens zitten en in gedachten nog eens teruggaan naar de mooie tijden die we met elkaar hebben meegemaakt.”
‘Het gemis komt dan extra hard aan’
“Persoonlijk heb ik van dichtbij twee supporters gekend die zijn overleden. Ad van der Voort is er hier één van”, ging Den Hartog verder. “Een supporter zoals je die niet vaak tegenkomt. Ook Paul Junier was een groot supporter. Paul was meer van het lekkere ouwehoeren en een biertje drinken, en alles te bespreken wat er op en rond de club gebeurde. Dit zijn twee voorbeelden die aangeven dat FC Utrecht veel meer is dan een voetbalclub. Het is een grote familie die elkaar bij wedstrijden van FC Utrecht tegenkomt. Aankomend seizoen mogen we weer, zoals het er nu naar uitziet, naar het stadion. Ik weet nu al dat we gezichten van vrienden gaan missen op de tribune. Omdat ze ons ontvallen zijn. Daar komen we dan misschien pas achter in het stadion. Het gemis komt dan extra hard aan.”
“Vorig jaar hebben we samen met FC Utrecht een eerste aanzet gegeven door een herinneringsmoment te creëren in coronatijd. Met gepaste afstand, een klein gezelschap, maar groot uitgedragen via diverse social media kanalen”, zei Harm Kamphuis, districtmanager van Yarden. “Ook hier blijkt weer dat de verbinding van Yarden en FC Utrecht zeer waardevol is en we elkaar versterken.”
‘Wanneer hij bij FC Utrecht was, leefde hij helemaal op’
Evy la Fleur nam als derde het woord. Zij is de dochter van Edwin la Fleur, een vrijwilliger van FC Utrecht die afgelopen seizoen overleed aan de gevolgen van een ernstige ziekte. “Wanneer hij bij FC Utrecht was, kon hij even zijn zorgen aan de kant zetten en leefde hij helemaal op”, vertelde Evy. “In oktober 2020 kregen we het slechte nieuws dat er geen behandelingen meer mogelijk waren. Wat FC Utrecht sinds die tijd voor ons heeft betekend, is onbeschrijflijk. Wij zijn daar als gezin heel dankbaar voor. We leefden midden in de coronacrisis, waardoor er geen publiek aanwezig kon zijn bij de wedstrijden. Papa’s laatste wens was om nog één keer naar een wedstrijd van FC Utrecht te gaan. En dat heeft FC Utrecht mogelijk gemaakt. Op 19 december zat mijn vader te genieten in zijn Galgenwaard. Het is voor ons als gezin zo waardevol dat FC Utrecht deze wens waar heeft kunnen maken. Wij dragen die herinneringen nu altijd bij ons.”
“Afgelopen jaar konden we natuurlijk met geen enkele mogelijkheid wegkijken van de dood”, vertelde Algemeen Directeur Thijs van Es van FC Utrecht. “Veel mensen hebben gestreden tegen de dood, tegen corona. Wat heb ik veel mensen gezien die de situatie accepteerden, omarmden en met volle aandacht voor hun geliefden er een prachtig afscheid van maakten. Juist niet wegkeken, maar juist met open blik en open hart de dood aankeken. Met volle kracht in de emotie en met volle emotie om er ook voor elkaar te zijn. En dan win je pas echt van de dood en vier je het leven. Wij herdenken hier Utrechters, FC Utrecht’ers, en wij erkennen en hebben nu hier diep respect voor hun naasten die met zo veel liefde en aandacht afscheid hebben genomen en zo staan voor het leven.”
Vier kransen gelegd
Vier kransen werden vervolgens gelegd. De eerste ter nagedachtenis aan alle aan corona overleden mensen in Nederland, door Marijke Hobbij en Harm Kamphuis, van Crematorium Daelwijck en Yarden. De tweede krans werd opgedragen aan alle Utrechters en gelegd door Marijke Hobbij en Frans van Seumeren. De overleden supporters van FC Utrecht werden herdacht bij het leggen van de derde krans, door Evy la Fleur en Quinten Dübendorfer. FC Utrecht’s directieleden Thijs van Es en Edo Keuning legden de vierde en laatste krans, opgedragen aan alle spelers, stafleden, medewerkers en vrijwilligers van FC Utrecht die de voorbije 51 jaar – sinds de oprichting van de club op 1 juli 1970 – zijn overleden.
Trompettist Jean-Paul Branderhorst speelde hierna een ontroerend mooie vertolking van The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Martin van Doorn’s uitvoering van ‘Toch zal ik altijd aan je denken’ van Tino Martin vormde de muzikale afsluiting van de tweede editie van de FC Utrecht Herdenkingsdienst.
Bekijk hier de volledige dienst: