Talentvolle spelers die deelnemen aan het traject blijven bij hun eigen amateurclub actief. Daarnaast volgen zij één of twee keer per week extra trainingen, als onderdeel van het Pre-Academie pad. Na deze activiteiten is het traject voorbij en kunnen de spelers zich weer doorontwikkelen bij hun eigen club. Bovendien bestaat de kans dat er talenten zijn die zich tijdens de activiteiten dusdanig hebben getoond, dat zij de mogelijkheid krijgen een stage af te werken bij FC Utrecht.
Het initiatief sluit aan bij de ambitie van FC Utrecht om het niveau van het voetbal in de regio Utrecht naar een hoger plan te tillen. Dat wil FC Utrecht realiseren door onder meer goed en intensief samen te werken met amateurclubs uit de regio. Ook de activiteiten in het kader van de FC Utrecht Experience, te weten voetbalkampen, een voetbalschool én voetbal- en keepersclinics, maken deel uit van die ambitie. En met ingang van het nieuwe seizoen dus ook de FC Utrecht Pre-Academie, waarvan de pilot afgelopen zondag van start ging.
“Volgend seizoen willen we vier pre-academie trajecten opstarten, met als doel nog meer talenten in de regio en coaches in de regio op te leiden”, licht Manager Academie Jelle Goes toe. “We scoren hierbij aan twee kanten, want naast het feit dat wij het regionale amateurvoetbal hiermee van een impuls voorzien, geeft dit initiatief ons de mogelijkheid meer talenten uit de regio intensief te begeleiden, trainen en monitoren. Het is onze ambitie om 70 á 80 talenten in de leeftijdscategorie O8 en O9 te selecteren en daar mee te trainen. We kunnen daarmee de spelers langer opleiden en begeleiden voordat ze eventueel instromen in de FC Utrecht Academie. Hiermee geven we talentvolle spelers de kans zich aan te passen aan hogere weerstanden en stimuleren wij ze in hun groei en ontwikkeling als voetballer. Dat alles uiteraard vanuit de visie en het sportieve DNA van FC Utrecht.”