Het is ‘breaking news’ in 1996: het Sportnet, met de KNVB als aandeelhouder, komt er. Dat betekent, zo valt te lezen in het FC Utrecht Programma dat bij het thuisduel met RKC wordt verspreid, de 36 clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie in het seizoen 1996/1997 minimaal 2,9 miljoen gulden aan tv-gelden zullen ontvangen.
FC Utrecht strijdt in die tijd voor lijfsbehoud. Na 21 speeldagen staat de ploeg op de zestiende positie in de Eredivisie. RKC heeft op één punt na het dubbele aantal punten van de Utrechters en heeft de tiende plek in handen. Veel toeschouwers weten de weg naar het Herculesplein niet meer te vinden, zo blijkt uit de karakteristieken die op pagina 13 van het programmaboekje staan afgedrukt. De met 1-2 verloren match tegen NEC trok 6.000 toeschouwers naar het stadion, de pot die volgde tegen Sparta (0-0) maar 5.000.
En dan komt ook nog angstgegner RKC op bezoek. ‘FC Utrecht heeft het altijd moeilijk met RKC’, staat er. ‘Sinds de promotie van de Waalwijkers naar de Eredivisie slaagde FC Utrecht er slechts drie keer in (van de 15 pogingen!!) te winnen’, aldus de redactie.
Ook op 3 maart 1996 eindigt het treffen in Utrecht zoals het begint: 0-0. Met spelers als Erik ten Hag, John van Loen, Jean-Paul de Jong en Hans Visser lukt het FC Utrecht niet RKC – dat met onder anderen Marcel Brands, Zeljko Petrovic, Alfred Schreuder en Hans Vonk aantreedt – op de knieën te krijgen.