Elf feitjes over 1. FC Union Berlin

29 juli 2016
Menig Utrechts voetbalhart sloeg nét even een paar slagen sneller bij het horen van de aanstaande ‘awayday’ van FC Utrecht tegen 1. FC Union Berlin. Maar wat is dat eigenlijk voor club? FCUtrecht.nl ging op onderzoek uit. Het resultaat: een elftal wetenswaardigheden.
1906 en 1966
Twee jaartallen die onlosmakelijk met 1. FC Union Berlin zijn verbonden: 1906 en 1966. In 1906 werd FC Olympia 06 Oberschöneweide opgericht. Een heel stel samensmeltingen en naamswijzigingen later (Union Oberschöneweide, BSG Motor Oberschöneweide, SC Motor Berlin, TSC Oberschöneweide) en TSC Berlin werd in 1966 de naam 1. FC Union Berlin aangenomen.

Het volk
1. FC Union Berlin mag worden gezien als de club van het volk. Een bijnaam die de club al snel kreeg, was: Schlosserjungs. Vrij vertaald: metaalwerkersjochies. Die bijnaam was mede te danken aan het feit dat 1. FC Union Berlin, in het begin van de vorige eeuw, in blauwe tenues speelden, die verwezen naar de werkkleding die fabrieksmedewerkers droegen in het Oberschöneweide-district.

Stadion An der Alten Försterei
Een probleem deed zich in 1920 voor. Het veld van de voorloper van 1. FC Union Berlin werd namelijk gebruikt als grond waarop huizen werden gebouwd. De club streek neer in Stadion An der Alten Försterei. Het stadion is gerenoveerd in 1955, 2000 en 2009 en vergroot in 1970, 1983 en 2013. Het heeft nu een capaciteit van 22.012. Daarvan zijn 18.395 staanplaatsen.

Kerstmis
Kerstmis is in Duitsland, meer nog dan in Nederland, een enorme happening. Zeker ook bij 1. FC Union Berlin. In Stadion An der Alten Försterei kwamen in 2003 precies 89 mensen samen om kerstliedjes te zingen. Tien jaar later was het evenement uitgegroeid tot een begrip en kwamen 27.500 mensen samen om liedjes te zingen, Glühwein te drinken en er een ongekend feest van te maken.

WK Woonkamer
In 2014 organiseerde 1. FC Union Berlin het WK Woonkamer. Het idee was even simpel als briljant: supporters mochten hun eigen bank meenemen naar het stadion, die op het veld neerzetten en vanuit hun eigen bank op grote schermen het WK voetbal volgen. Meer dan 800 banken stonden er uiteindelijk op het veld. Dat zag er zo uit:
Documentaire
Over 1. FC Union Berlin werd in 2014 een documentaire gemaakt: Union fürs Leben. Bekijk hier alvast de trailer om een indruk te krijgen van het ‘Union-gevoel’:
Bloed voor Union
Clubliefde gaat ver bij de supporters van 1. FC Union Berlin. In 2004 verkeerde de club in grote financiële problemen. ‘Bloed voor Union’ was de campagne die toen werd opgezet. Er werd geld ingezameld voor de club, onder meer door bloed te doneren in ziekenhuizen in Berlijn. Het geld dat de bloedbank betaalde voor de donaties, werd door de supporters aan de club geschonken.

Eisern Union
Het officiële lied van 1. FC Union Berlin heet ‘Eisern Union’ en is in 1998 opgenomen door de Duitse popster Nina Hagen. Het nummer:
2. Bundesliga
In de 2. Bundesliga eindigde 1. FC Union Berlin afgelopen seizoen op de zesde plaats, onder VfL Bochum en boven Karlsruher SC. Een belangrijk aandeel in die alleszins verdienstelijke eindklassering had de Amerikaan Bobby Wood. Die aanvaller maakte zeventien goals en werd deze zomer overgenomen door Hamburger SV.

Huidige selectie
Voetballers met diverse nationaliteiten zitten in de kleedkamer van 1. FC Union Berlin. Wat te denken van de Denen Jakob Busk en Kristian Pedersen, de Kroaten Roberto Puncec en Damir Kreilach, de Oostenrijkers Emanuel Pogatetz, Philipp Hosiner en Christopher Trimmel, de Kosovaar Eroll Zejnullahu, de Zwitser Adrian Kikci en de Duitse Ghanees Collin Quaner.

De trainer
Jens Keller. Dat is de trainer van 1. FC Union Berlin. De voormalige verdediger uit Stuttgart, die speelde voor onder meer VfB Stuttgart, VfL Wolfsburg en 1. FC Köln, begint aan zijn eerste seizoen bij de club uit Berlijn. Als trainer was hij voordat hij zich aan 1. FC Union Berlin verbond actief voor VfB Stuttgart en FC Schalke 04.