In een zinderende bekerpartij trok FC Utrecht vanavond (woensdag) aan het langste eind. In het MAC3Park Stadion poetsten de Utrechters een 1-0 achterstand na de rust weg. Goals van Kevin Conboy en Richairo Zivkovic leverden een 1-2 zege op en dus een plek in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Uitzinnig. Euforisch. In extase. Noem het volledige lijstje aan superlatieven maar op; de 500 meegereisde FC Utrecht-supporters zijn het allemaal na 93 minuten cupvoetbal in Zwolle. Voor hun ogen is het daar Richairo Zivkovic die in de blessuretijd een penalty benut en daarmee de wedstrijd beslist, en FC Utrecht een plek in de volgende ronde bezorgt: 1-2.

Het is er
Op het tandvlees bewerkstelligen de Utrechters die overwinning. Op karakter, ook dat. Typerend voor de ploeg van trainer/coach Erik ten Hag, mag je inmiddels misschien zelfs wel stellen. Het moet van ver komen, hoor, in Zwolle. Van heel ver. Maar het is er. En het komt. En dat loont.

De eerste helft is voor de Blauwvingers
De spelers van PEC Zwolle zijn lange tijd in de waan dat het hun bekeravontuur is dat wordt voortgezet. Ze komen na zeven minuten spelen op voorsprong via Nicolai Brock-Madsen (1-0) en houden die score voor eigen publiek lang vast. In de eerste helft heeft FC Utrecht, op de eerste pak ‘m beet vijf minuten na, weinig in te brengen tegen de Blauwvingers. Al krijgen de Zwollenaren op een gigamogelijkheid na, die door David Jensen wordt gekraakt, niet heel veel kansen; de betere partij zijn ze toch zeker.

Dat ene vaatje, dat fijne vaatje
Maar ja, FC Utrecht, hè. Dat tapt na de break uit een ander vaatje, uit het juiste vaatje, uit het vaatje dat zo’n lekker grote inhoud heeft dit seizoen. Dat resulteert in een gelijkmaker, tien minuten voor tijd. Sofyan Amrabat geeft een crosspass, Richairo Zivkovic verlengt de bal met z’n hoofd en met een rake kopbal geeft Kevin Conboy de opmars van de Utrechters in Zwolle pas echt gestalte: 1-1.

Feest
In de laatste tien minuten van de partij trekken de Utrechters het spel meer en meer naar zich toe. Al kabbelend richting een remise en dus verlenging? No way, José! FC Utrecht zet door, drukt door en gáát door. Na eerder al de ex-cupwinnaars FC Twente en FC Groningen uit het toernooi te hebben geknikkerd, moet ook de bekerwinnaar van 2014 wijken voor de Utrechtse dadendrang. Feest in het uitvak, big smiles bij de spelers. Het bekertoernooi krijgt in 2017 een vervolg.

PEC Zwolle - FC Utrecht 1-2 (1-0)
8. Nicolai Brock-Madsen 1-0
81. Kevin Conboy 1-1
90+3. Richairo Zivkovic (strafschop) 1-2

Gele kaarten: Ted van de Pavert en Dirk Marcellis (PEC Zwolle) en Willem Janssen (FC Utrecht).

Toeschouwers: 7.600.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.