Seizoen 1973/1974. 34 wedstrijden gespeeld, 14 gewonnen, 4 gelijk, 16 verloren. 32 punten. Doelsaldo: 53 - 65. Eindstand: negende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1973/1974.
Doelman Jorgen Henriksen laat de verhuiswagen voorrijden en keert terug naar Denemarken. In december wordt de Deense doelman op verzoek van Bert Jacobs teruggehaald: tekengeld, verhuiskosten en inrichting van zijn woning komen voor rekening van de club. Kees Werkhoven, eigenaar van een vloerenbedrijf, springt financieel bij.
Door het vertrek van assistent Fritz Korbach (FC Wageningen) schuift Han Berger een plaats op. De knie van aanvoerder Ed van Stijn kan het betaalde voetbal niet meer aan en de onderwijzer wordt afgekeurd voor het betaalde voetbal. Veteraan Ton Pronk speelt al in september zijn laatste wedstrijd voor de FC, waardoor John Wilschut en Co Adriaanse de centrale verdediging vormen. Cor Hildebrand wint dit seizoen de concurrentieslag met Piet van Oudenallen. Op het middenveld blijft John Steen Olsen de motor. FC Utrecht wordt de FC Olsen genoemd.
Joop van Maurik
De contractspelers Nico van Ginkel, Emiel Kok, Kees van Kooten, Gerard Langerak, Henk van Ledden, Cees Loffeld, Theo Polfliet en Hans Visser keren terug naar de amateurs. Finn Seeman verlaat de club voor een Amerikaans avontuur. Joop van Maurik komt over van HVC. Het gebeurt op de laatste dag van de transferperiode. De 110 kilo zware spits heeft een afspraak met NEC maar kiest voor FC Utrecht. “Al had NEC tweemaal zoveel geboden dan nog had ik het niet gedaan. Voetballen in mijn eigen ‘stadsie’. Mooier kan toch niet.”
De selectie wordt verder aangevuld met Ruud Cornelisz van Hercules, André Oostrom van IJFC, Jan Stroomberg van Zeist en jeugdspeler Ton Overeem. Ook de van Velox overgekomen Jan van Staa speelt in de loop van het seizoen zijn eerste wedstrijden voor FC Utrecht. Doelman Harry Suvee raakt zijn positie onder de lat kwijt aan de teruggekeerde Jorgen Henriksen.
Bekersucces
Voor de eerste keer sinds de fusie is FC Utrecht succesvol in de beker. Via Heracles, Willem II en FC Den Bosch wordt de halve finale gehaald. Duizenden supporters reizen op 3 april naar ‘s-Hertogenbosch waar NAC op neutraal terrein de tegenstander is. De ploeg van Bert Jacobs komt met 2-0 voor door Olsen en een eigen treffer van NAC. In de rust wijzigt Jacobs de tactiek en haalt Joop van Maurik terug naar de verdediging. Addy Brouwers van NAC krijgt het op de heupen, André Hulshorst wordt weggestuurd, Jorgen Henriksen blundert en FC Utrecht verliest met 3-2. De teleurstelling is groot. Die nacht wordt bij Joop van Maurik een baksteen door de ruit gegooid: kristallen vaas aan gruzelementen, buts in de tafel.
Vier doelpunten
Een uniek feit doet zich voor op 2 september. In Breda speelt FC Utrecht tegen NAC en zegeviert met 4-2. Leo van Veen maakt de vier doelpunten. Niet eerder scoort een Utrechtse voetballer in de Eredivisie in een uitwedstrijd viermaal. De spits komt tot 21 doelpunten, zijn productiefste seizoen.
Manager Van der Klink vertrekt op 1 januari naar de FBO (Federatie Betaald Voetbal Organisaties). Zijn werkzaamheden worden verdeeld onder de bestuursleden.
Bert Jacobs maakt in het nieuwe seizoen de overstap naar Roda JC. Op 28 april verliest een ongemotiveerd FC Utrecht in Kerkrade met 5-2 van Jacobs’ nieuwe werkgever. De FC is veilig, Roda heeft de punten hard nodig. Een vriendendienst dus. Bert Jacobs overlijdt 14 november 1999 op 58-jarige leeftijd.
Tekst: Ton de Ruiter