FC Utrecht heeft zich vanmiddag (zondag) in een knotsgekke wedstrijd ontdaan van AZ. In het AFAS Stadion in Alkmaar wonnen de Utrechters met 2-3, in een partij die evengoed in pak ‘m beet 9-9 had kunnen eindigen. Maar de Domstedelingen wonnen, en gaan dus met een goed gevoel de play-offs in.

Naar dat uitvak sjouwen, je teammaatjes bij de hand pakken, en juichen. ‘Hey! Hey! Hey!’ Een lekker gevoel, goed voor de spirit. Precies dat wat je graag zou willen, als je weet dat over drie dagen de allesbeslissende play-offs van start gaan. Als je weet dat je er dan weer moet staan. Dat je moet vlammen, moet knallen en moet winnen.

Zeven wijzigingen, drie goals, drie punten
En het is precies zo dat FC Utrecht de play-offs entert. Het team van trainer/coach Erik ten Hag is in Alkmaar vergeleken met de pot ervoor tegen Vitesse op zeven plaatsen gewijzigd, maar dat deert de Domstedelingen niet. Ze kloppen de nummer vijf van het klassement. Dankzij doelpunten van Richairo Zivkovic (na een dik halfuur de 0-1), een heerlijke vrije trap van Zakaria Labyad (een paar minuten later; 0-2) en een lekkere uithaal van Nacer Barazite (een kleine tien minuten na de rust: 1-3).

Twee keer de aansluitingstreffer
FC Utrecht krijgt kansen genoeg om er een stuk meer te maken in Alkmaar, maar dat geldt ook voor de thuisploeg. Die maakt er twee; een eigen doelpunt van Mark van der Maarel kort na rust (1-2) en een treffer van Alireza Jahanbakhsh (2-3, met nog een kwart wedstrijd voor de boeg). Maar verder dan twee keer de aansluitingstreffer scoren komen de jubilerende manschappen van trainer John van den Brom niet.

Waar gaan we heen?
Terwijl er in het AFAS Stadion meer dan genoeg te beleven valt, richt menigeen de blik ook op pagina 818 van NOS Teletekst. Kijken naar de scores bij sc Heerenveen, Heracles Almelo en FC Groningen. Wordt het woensdag een rit naar het Polman Stadion, het Noordlease Stadion of het Abe Lenstra Stadion? Na dik negentig minuten voetbal is de uitkomst: FC Utrecht gaat naar Friesland. In de halve finale van de play-offs om Europees voetbal is sc Heerenveen de eerste tegenstander.

Dubbel treffen met sc Heerenveen
De uitwedstrijd tegen de Friezen is dus op woensdag, en begint om 18.30 uur. Op zaterdag wordt er ook om 18.30 uur afgetrapt, maar dan in Stadion Galgenwaard. Dan is de return van de halve finale.

AZ - FC Utrecht 2-3 (0-2)
32. Richairo Zivkovic 0-1
35. Zakaria Labyad 0-2
51. Mark van der Maarel (eigen doelpunt) 1-2
53. Nacer Barazite 1-3
68. Alireza Jahanbakhsh 2-3

Gele kaarten: Wout Weghorst (AZ), Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin (beiden FC Utrecht).

Rode kaart: 34. Jonas Svensson (AZ, neerhalen doorgebroken speler).