FC Utrecht O19 mist kampioenspoule

2 december 2018

Wedstrijdverloop O19 exemplarisch voor eerste seizoenshelft.

Vanmiddag viel het doek voor de doelstelling van FC Utrecht O19: een plek bij de 1e 8 ploegen van de Eredivisie. Het bij NEC behaalde 2-2 gelijkspel maakt, dat plaats 8 niet meer te bereiken is. Daardoor speelt de ploeg na de winterstop voor handhaving/degradatie in de 1e divisie Hoog. Deze poule bestaat uit 10 ploegen (6 uit de Eredivisie en 4 uit de 1e Divisie). De eerste 6 ploegen plaatsen zich voor de Eredivisie 2019/2020.

Dat plaatsing voor de kampioenspoule moeilijk zou zijn, was al bekend. Er zijn in de afgelopen maanden in teveel wedstrijden onnodig punten verspeeld. Ook de wedstrijd van middag behoort daartoe. Een groot deel van de wedstrijd is FC Utrecht de betere ploeg geweest. Toch kwam NEC na 20 minuten spelen op een 1-0 voorsprong. De wijze waarop dat gebeurde is exemplarisch voor dit seizoen. In een poging om weg te werken valt de bal in de kluts voor de voeten van Anthony Musaba, die handig de 16 meter in dribbelt en doelman Carlito Welink kansloos laat.

Tot dat moment was er voor de bezoekers helemaal niets aan de hand. De ploeg stond, zoals dat heet, goed en het wachten was op een moment waarop dat in een doelpunt tot uitdrukking gebracht kon worden. En dan gebeurd dat aan de andere kant. Om gek van te worden.

Maar de Utrechters lieten zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Dereck Darkwa was er heel dicht bij, maar hij werd teveel naar de zijkant gedwongen om gevaarlijk af te ronden. Het was een voorbode voor méér. Amper 10 minuten na de openingsgoal van NEC wist dezelfde Darkwa wél het net te vinden. In stelling gebracht door Giovanni de la Vega soleerde hij door de Nijmeegse defensie en schoot onberispelijk hard in het dak van het doel de gelijkmaker binnen. De 1-1- was meteen ook de ruststand.

In de tweede helft ging de ploeg van trainer Robert Wijnands verder op de ingeslagen weg. Dat betaalde zich na ruim een uur voetballen dubbel en dwars uit. Mark Pabai stoomde op langs de zijlijn en zette de bal strak en laag over de grond voor. Dereck Darkwa miste 'm, waardoor Dino Janssen in kansrijke positie kwam en dankbaar binnen prikte.  

Kort daarna was er weer reuring voor het Nijmeegse doel. Een levensgrote kans voor Dino Janssen en daarna Mark Pabai uit een corner, maar deze keer bleef het resultaat uit. En zoals zo vaak, als je zelf verzuimd om afstand te nemen, geef je de tegenstander het gevoel dat er iets te halen is. En dat gebeurde ook. Een corner voor NEC, onnodig weggegeven, werd door Cas Odenthal binnen gekopt. Daar zag het er bij de bezoekers verdedigend niet goed uit. Maar de 2-2 stond wel op het scorebord.

Trainer Robert Wijnands, in de wetenschap dat een gelijkspel onvoldoende zou zijn, zette zijn team voor het vervolg anders neer, veel aanvallender. Een alles of niets offensief, dus, waarbij Utrecht nóg verder vooruit ging spelen. Dat leverde de voorwaartsen van NEC meer ruimte op, maar daar profiteerden zij niet van. Maar ook FC Utrecht kon het overwicht voorin niet omzetten in een doelpunt, waardoor de eindstand op 2-2 bleef staan.

Het slotwoord van de trainer:
"We hebben vanmiddag onnodig gelijk gespeeld. Het is een beetje ons verhaal van deze seizoenshelft. We geven het zelf weg, vanmiddag door bij die corner de aanvallers niet goed uit te blokken. Daardoor kon er vrij ingekopt worden en zijn wij gezien. Daar maak je vooraf afspraken over, maar die worden niet nagekomen. We hebben het niet gered om de kampioenpoule te halen, maar het voetbal wat we hebben laten zien was zeker niet slecht of zo. Bovendien, het uitzicht op plaatsing in de kampioenspoule verlies je niet vanmiddag, maar vooral ook in al die andere wedstrijden waar wij na afloop met lege handen stonden. Zie het wedstrijdverloop vanmiddag: we hebben in de 2e helft weinig tot niets weggegeven, er werd scherp gespeeld. En toch gebeurt het dat we een tegengoal incasseren. Maar goed, we weten nu waar we aan toe zijn en kunnen ons richten op de 1e divisie Hoog. Wij hoeven in die poule voor niemand bang te zijn."


NEC O19 - FC Utrecht O19 2-2
19. 1-0 Anthony Musaba
30. 1-1 Dereck Darkwa
57. 1-2 Dino Janssen
76. 2-2 Cas Odenthal

FC Utrecht O19
Carlito Welink, Mark Pabai, Rick Meissen, Reda Akmum, Dejvencio van der Kust, Samir Ben Salam (61. Yassine Tekfaoui), Rida el Barjiji, Dragos Albu, Dereck Darkwa, Giovanni de la Vega, Dino Janssen.

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Digital partner

tres