14 weetjes over FC Utrecht - Sparta Rotterdam

09 mei 2024

Over Sam Lammers, Tobias Lauritsen, Ron Jans en nog veel meer!

De laatste competitiethuiswedstrijd van dit seizoen: FC Utrecht – Sparta Rotterdam. Zondag wordt in Stadion Galgenwaard om 14.30 uur afgetrapt. Een vooruitblik op het duel uit speelronde 33 aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

Alleen van Willem II won FC Utrecht in de Eredivisie vaker (39 maal) dan van Sparta Rotterdam: 36 keer.

In de laatste 16 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde tegen Sparta Rotterdam bleef de FC uit de Domstad ongeslagen.

De langste ongeslagen reeks van FC Utrecht tegen 1 specifieke club in Eredivisiewedstrijden bedraagt 17 duels en is neergezet tegen Excelsior in de periode 1970 – 1983. Die serie kan zondag geëvenaard worden.

Eerder dit seizoen won FC Utrecht in Rotterdam met 1-2 van Sparta.

Sparta Rotterdam pakte dit seizoen meer punten buitenshuis (23 stuks) dan op eigen veld: 20. Alleen Almere City FC (2 punten meer uit, dan thuis) presteert dit Eredivisieseizoen op vreemd terrein ook beter dan voor eigen publiek.

FC Utrecht begon dit seizoen met 4 opeenvolgende nederlagen. Daarna kwam Ron Jans en werden van de volgende 28 Eredivisiepartijen er nog 5 verloren.

Elk van de laatste 7 Eredivisiethuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam werd door FC Utrecht gewonnen.

In de laatste 40 jaar verloor FC Utrecht in de Eredivisie op eigen veld 1 keer van Sparta Rotterdam: op 23 februari 1997 werd het 0-1 voor de Spangenaren.

Sparta Rotterdam won dit seizoen tot nu toe 7 uitwedstrijden in de Eredivisie. Het clubrecord van de Zuid-Hollanders staat op 8 uitzeges in een seizoen. Dat werd neergezet in 1958/1959 en geëvenaard in 1972/1973.

FC Utrecht pakte vorig seizoen in de Eredivisie 54 punten. Nu staat de teller, 2 speelrondes voor het einde, op 49.

FC Utrecht won de laatste 7 thuiswedstrijden in de Eredivisie stuk voor stuk. Op eigen veld is FC Utrecht inmiddels 13 Eredivisieduels zonder nederlaag.

Sam Lammers heeft dit seizoen 9 doelpunten gemaakt in de Eredivisie. De FC Utrecht-spits maakte in zijn loopbaan 1 keer meer dan 10 goals in een Eredivisieseizoen. Dat was in 2018/2019 namens sc Heerenveen: 16 stuks.

Tobias Lauritsen scoorde deze jaargang namens Sparta Rotterdam 11 keer. Afgelopen seizoen was hij in competitieverband 12 maal trefzeker namens de Spartanen.

De FC Utrecht’ers Marouan Azarkan, Can Bozdogan, Ryan Flamingo, Souffian El Karouani en Oscar Fraulo staan op scherp. Aan de kant van de Spartanen zijn Djevencio van der Kust, Bart Vriends en Pelle Clement 1 gele kaart verwijderd van een schorsing.